Î: Papagalul meu nimfă a început brusc să vomite (adică, mai degrabă să scuipe semințe cu un mucus peste tot). Până acum nu a mai făcut așa ceva, fiind perfect sănătoasă. În plus este apatică și somnoroasă. Iar excrementele ei sunt lichide, ca un fel de diaree.

R: În cazul papagalilor trebuie făcută diferențierea între regurgitare și vomă. Regurgitarea reprezintă expulzarea de material nedigerat din cavitatea bucală, esofag sau din gușă. Voma este reprezentată de expulzarea de material parțial digerat de la nivelul stomacului. Papagalii regurgitează frecvent pentru a-și hrănii perechea. Acest comportament poate să apară și dacă pasărea este foarte atașată de propietar.

Voma este un semn patologic care atestă prezența unei boli. Voma poate fi determinată de:
- boli infecțioase de natură bacteriană, fungică, virală sau parazitară
- boli metabolice localizate la nivelul organelor interne
- probleme de natură dietetică: de exemplu o dietă hiperproteică
- intoxicații: cu metale, plante toxice etc
- traumatisme la nivelul gușii
- obstrucții: corp străin la nivelul gușii, supraalimentarea, apariția unor formațiuni
- alergii: alimentare, la diverși alergeni din mediu etc
- consecutiv administrării unor alte tratamente
- cancer
- alte cauze: stres, rău de mișcare.

Diareea este unul dintre cele mai comune semne de boala întâlnite la păsări. Uneori este singurul semn de boală. Poate fi nesemnificativ dacă este un episod scurt, dar dacă durează mai mult de câteva zile urmările pot fi serioase sau chiar fatale.

Diareea duce la deshidratarea animalului, la carențarea în minerale, la sărăcirea organismului. Dacă persistă o perioadă lungă poate duce la pierdere în greutate, anorexie. Diareea este o manifestare care trebuie tratată cu seriozitate. Dacă aceasta nu dispare într-o zi sau două atunci este nevoie să se ia măsuri.

Cauza principală este enterita, inflamarea intestinului. Enterita are mai multe posibile cauze printre care cele mai cunoscute sunt infecțiile bacteriene. Alte cauze sunt infecțiile fungice, probleme ale stomacului triturant, atrofia vililor intestinale, parazitoze, etc.Unele enterite sunt tratabile altele nu.

Cauzele nondigestive ale diareei sunt:
- afecțiunile ficatului, cancerul etc.
- utilizarea abuzivă a antibioticelor care duc la distrugerea florei intestinale normale, care este esențială în procesul de digestie
- schimbările bruște ale dietei
- stresul, schimbările regimului de hrănire.

Primele semne sunt aspectul neîngrijit al penelor, somnolența accentuată, pasărea doarme cu ochii semiinchişi majoritatea timpului, apatie, pierderea fricii fața de om, pasărea petrece timp îndelungat pe podeaua coliviei. Diareea este o manifestare care trebuie tratată cu seriozitate.

Dacă aceasta nu dispare într-o zi sau două atunci este nevoie să se ia măsuri. Dacă suspectați apariția enetritei la pasăre este indicat să mergeți cu pasărea la medicul veterinar.

Probioticele și prebiotice au un rol important în tratament, pentru restabilirea florei bacteriene normale, cu excepția momentelor când se administrează concomitent cu antibiotice.

Deshidratarea se manifesta prin înroşirea pielii şi pierderea elasticităţii acesteia. Pielea este în mod natural elastică. În momentul în care ciupiţi uşor pielea, aceasta îşi revine imediat la poziţia iniţială. În cazul deshidratării, pliul format va rămâne mai mult timp. La peruşi, orice afecţiune renală sau enterită bacteriană poate duce la deshidratare.

Pentru identificarea cauzei exacte a apariției simptomelor și pentru stabilirea tratamentului adecvat este necesar să vă prezentați cu pasărea la un cabinet veterinar pentru realizarea unui consult medical de specialitate.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.