Diaree la nimfă
R: Diareea este unul dintre cele mai comune semne de boală întâlnite la nimfe. Uneori este singurul semn de boală. Poate fi nesemnificativ dacă este un episod scurt, dar dacă durează mai mult de câteva zile urmările pot fi serioase sau chiar fatale.
Diareea duce la deshidratarea păsării, la carențare minerale, la spolierea organismului. Dacă persistă o perioadă lungă, poate duce la pierdere în greutate și chiar la cahexie. Diareea este o manifestare care trebuie tratată cu seriozitate. Dacă aceasta nu dispare într-o zi sau două, atunci sunt necesare tratamente medicamentoase.
Cauza principală este enterita, adică inflamarea intestinului. Enterita are mai multe posibile cauze printre care cele mai cunoscute sunt infecțiile bacteriene.
Alte cauze sunt infecțiile fungice, probleme ale stomacului triturant, atrofia vililor intestinali, parazitoze, etc.
Cauzele nondigestive ale diareei sunt: afecțiunile ficatului, utilizarea abuzivă a antibioticelor care duc la distrugerea florei intestinale normale, care este esențială în procesul de digestie, schimbările bruște ale dietei, stresul, schimbările regimului de hrănire.
Primele semne sunt aspectul neîngrijit al penelor, somnolența accentuată, pasărea doarme cu ochii semi-inchişi majoritatea timpului, apatie, pierderea fricii fața de om, pasărea petrece timp îndelungat pe podeaua coliviei.
Probioticele și prebioticele au un rol important în tratament, pentru restabilirea florei bacteriene normale, cu excepția momentelor când se administrează concomitent cu antibiotice.
Culoarea rosie se poate asocia cu eliminarea oualor, respectiv urme de sange, dar sezonul de ouat nu are legatura cu modificarile de consistenta si culoare a materiilor fecale.
Recomandarea ar fi să mergeți cu el la o clinică unde există medici specializați pe păsări exotice, pentru a beneficia de o consultație clinică, urmată de analize de laborator ale excrementelor sau altor probe, după care tratamentul stabilit în funcție de rezultatele investigațiilor.