Diaree pisică
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Pisica mea a avut diaree, i-am scimbat bobitele brusc, nu am stiut ca poate face daca i le schimb. Cum pot sa o tratez, ce sa ii dau ?
R: Diareea este un simptom nespecific, însă prezența acesteia, mai ales când este însoțită și de sânge, poate fi un semn al unei boli infecțioase sau parazitare.
Boli precum parazitozele intestinale (prezența viermilor intestinali) pot declanșa aceste semne clinice. Terapia constă în administrarea antiparazitarelor interne.
Totuși, cele mai comune boli care declanșează diaree hemoragică sau nehemoragică sunt cele infecțioase: panleucopenia felina sau bacteriozele gastrointestinale.
Schimbarea brusca a ratiei, introducerea unei proteine diferite de cea cu care este obisnuita pisica poate conduce la instalarea scaunelor diareice.
Având în vedere aceste aspect, vă recomandăm un consult veterinar complet, care să includă analize de sânge, ecografii și teste de confirmare a bolilor infecțioase.
Terapia este una complexă, care include perfuzii cu soluții electrolitice, vitamine, protectoare gastrice. Diareea și lipsa poftei de mâncare pot duce la spolierea organismului de substanțe nutritive, instalându-se slăbirea accentuată.
Recomandarea noastră este să vă deplasați la o clinică veterinară pentru a realiza toate investigațiile amintite si a institui tratamentul specific. Daca este vorba doar de o indigestie provocata de schimbarea brusca a ratiei, se recomanda administrarea dietei gastrointestinale pentru o perioada de minim 7 zile, dupa care introducerea treptata a hranei obisnuite, prin amestec cu dieta, pe durata a 5-7 zile.