Dimorfismul sexual pentru papagalii Agapornis
R: Dintre speciile de papagali Agapornis, doar două prezintă dimorfism sexual (femela poate fi diferențiată de mascul). Este foarte important să cunoașteți specia de Agapornis pe care o dețineți.
Am să fac o scurtă prezentare referitoare la speciile la care pot fi deosebite cele două sexe. Astfel, la Agapornis taranta, masculul prezintă penajul verde, fruntea colorată în roșu și un inel colorat în roșu în jurul ochilor. De asemenea, coada este tivită cu negru, la fel ca și penele de sub aripi. Femela prezintă penajul doar colorat în verde, fără aceste elemente distincte ale masculului.
La Agapornis canus, masculii prezintă capul și pieptul de culoare gri, pe când femela are penajul colorat în verde în aceste zone.
La toate celelate specii de papagali Agapornis, diferențierea sexelor pe baza caracterelor morfologice nu se poate face cu exactitate decât prin examen ADN sau chirurgical, prin endoscopie. Există câteva particularități care pot diferenția masculii de femele, de exemplu coloritul mai pal al penajului femelelor, acestea sunt mai robuste și puțin mai înalte decât masculii, însă toate aceste criterii sunt pur orientative.
De multe ori se întâmplă ca papagalii Agapornis să se așeze pe perechi chiar dacă sunt de același sex. Nu rare sunt cazurile în care o femelă depune ouă pe care le cuibărește apoi, însă aceste ouă sunt nefertile, întrucât partenerul de viață este tot o femelă. De regulă, masculul niciodată nu cuibărește ouăle și nici nu contribuie la construirea cuibului.
În concluzie, diferențierea sexelor la Agapornis, excluzând cele două specii care prezintă dimorfism sexual, este aproape imposibil de făcut cu ochiul liber. Dacă nu aveți în plan să aveți pui de la Agapornis, diferențierea pe sexe nu ar trebui să fie importantă și nici nu ar trebui să influențeze afecțiunea pe care o arătați acestor papagali.