daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o caţeluşă în vârstă de 5 luni şi jumatate (rasa Teckel) şi aş dori să ştiu, cam cât este normal să doarmă? Am observant că în majoritatea zilelor doarme foarte mult, aproximativ 11 ore, după care se trezeşte îşi face nevoile şi apoi adoarme iar. Cât o las singură acasă cred că doarme mai tot timpul, pentru că am observat în week-end când sunt cu ea, că doarme cam 5 ore după-masă. Când nu doarme are foarte multă energie şi este foarte activă când iesim afară. Aştept răspunsul dumneavoastră. Vă mulţumesc. Diana

 

R: Timpul petrecut dormind depinde de vârsta, personalitatea și de nivelul de activitate ale câinelui. Cerințele diferă și de la o rasă la alta. Rasele foarte mari au nevoie de mai mult de 14 ore de somn pe zi ajungând chiar la 18 ore pe zi. În general câinii dorm în jur de 50% din timp, 30% stau iar restul de 20% sunt activi. Cumulate toate episoadele de somn ajung la 12-14 ore pe zi. Puiuții pot ajunge chiar la 18-20 de ore pe zi.

 

Somnul le permite puiuților să proceseze toate informațiile noi din mediu și să se adapteze. Câinii au episoade de somn și activitate, alternate. Astfel se trezesc să mănânce, să se joace etc, apoi încep un nou episod de somn.

Încă nu s-a determinat de ce câinii petrec atât de mult timp dormind, dar se bănuiește că ar fi din cauza faptului că nu ajung să aibă somnul profund, odihnitor, lipsit de vise. Dacă animaluțul dumneavoastră doarme mai mult, nu este cazul să vă alarmați, dar dacă aveți semne că ar fi o problemă cel mai bine e să mergeți la medicul veterinar pentru un consult.

 

Comportamentul legat de somn se poate modifica în urma modificării alimentației. Astfel o dietă de calitate inferioară , deoarece nu asigură necesarul de energie pentru animal și conține ingredinte greu digerabile, poate încetini ritmul acestuia. Modificările pot fi cauzate și de schimbările fiziologice. Astfel un câine bătrân are tendința de a dormi mai mult, este mai activ noaptea iar ziua doarme. Dacă dorm mai mult decât de obicei, somnolența poate fi cauzată și de o stare de sănătate alterată (cum ar fi problemele cardiace). În aceste situații este recomandată vizita la medicul veterinar pentru un consult.

Câinii își pot adapta somnul în funcție de activitatea din jurul lor.

 

Somnul are mai multe faze. Una este în care animalul este complet relaxat, activitatea cardiacă scade, temperatura corporală scade și o fază în care apar mișcări ale globilor oculari, ale membrelor, câinele poate chiar să latre.

Este bine să cunoașteți ritmul animalului dumneavoastră, astfel atunci când apar modificări din diferite cauze, să le puteți sesiza.

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.