Efectele schimbării mediului de viaţă la iepuraşi
Î: Bună ziua, am de 7 ani un iepure piti din rasa Hermelina, femelă. De curând am primit încă un iepuraş pitic, nu ştiu exact rasa, dar este tot femelă.
Din ziua în care l-am primit, cei doi iepuraşi au locuit în aceaşi cuşcă şi s-au accepta, erau foarte drăgăstoşi unul cu celălalt, se spalau reciproc, dar de câteva zile, au început să se bată şi nu ştiu de ce. Cel mic este foarte jucăuş, sare prin cuşcă, atunci cel în vârstă începe să mârâie, să scoată sunete ciudate. Acum i-am despărţit, dar aş vre să ştiu cum să procedez ca să-i pot muta din nou împreună. Vă mulţumesc. Irina
R: Iepurii de casă sunt animale deosebit de fricoase şi sperioase, cu reacţii foarte puternice. Reacţionează imediat, chiar violent, la prezenţa altor animale, la zgomote puternice şi necunoscute.
Toate modificările de mediu pot constitui factori stresanţi declanşatori ai unor entităţi patologice. În general, iepurii de casă sunt animale sociabile, ataşându-se rapid de persoanele care-i îngrijesc, manifestând, însă, frică faţă de persoanele străine. Conflictele între iepuri sunt normale, atâta timp cât acestea se mențin între anumite limite.
Agresiunea iepurilor față de oameni apare de obicei atunci când nu sunt tratați corespunzător (în general devin agresivi cei crescuți singuri, cărora nu le oferiți destulă atenție, sau cei care sunt loviți). Agresivitatea apare, de asemenea, la iepuroaicele gestante sau la cele care alăptează.
Multe dintre problemele comportamentale ale iepurilor sunt provocate de hormonii sexuali. Dacă animalul este sterilizat din timp, aceste probleme pot fi prevenite.
Prin sterilizare se diminuează sau dispar complet următoarele "probleme":
- marcarea teritoriului prin urinare;
- comportamentul agresiv (atât față de alte animale cât și față de oameni). În unele cazuri, iepurii sterilizați înceteaza să mai roada lucrurile din casa la doar câteva săptamani după operație;
- reducerea mirosului urinei;
- puteți crește mai mulți iepuri deoarece nu se vor mai bate.
De obicei, aceste operații se fac în jurul vârstei de 4-6 luni. Dacă se face după aceasta vârstă, este recomandat ca medicul veterinar să facă întâi câteva analize. Faptul ca adulții au mai multă grăsime în zona abdominală face ca procedura să fie mai dificilă și să dureze mai mult. Iepurii trecuți de vârsta de șase ani pot suferi complicații datorită anesteziei. Ținând cont de faptul că iepuroaica dumneavoastră are vârsta de 7 ani, vă recomand să nu o castrați. Puteți să o castrați pe cea tânără, pentru a elimina problemele enumerate mai sus.
Pentru a le muta din nou împreună, curățați foarte bine cușca în care le puneți și accesoriile (dacă păstrează mirosul iepuroaicei mai bătrâne, aceasta poate deveni din nou agresivă pentru a-și apăra teritoriul). Ștergeți ambele iepuroaice cu Şervețele umede (este recomandat să folosiți unele speciale pentru iepuri), în general, animalele se acceptă dacă au același miros. Apoi introduceți-le în cușcă. Dacă și în acest caz devine agresivă iepuroaica mai în vârstă, atunci va trebui să le tineți în permanență separate.