Pierderea vocii la pasari
Î: Buna ziua! Am o nimfa cumparata in martie 2018, femela. Pare ragusita cand incearca sa piuie si un suierat cand respira. Ce ar putea avea si ce tratament ii pot da? Este activa, curata, ochii deschisi, narile ok piciorele la fel, mananca, putin speriata fata de obicei, dar coopereaza cu noi, stapanii. Mentionez ca in colivie sunt 2, celalalt fiind ok. Colivie mare 140x 90x70 aprox Va multumesc!
R: Pierderea vocii la păsări poate fi cauzată de probleme la nivelul sirinxului(organul vocal al păsărilor). Este localizat la baza traheei, unde aceasta se împarte în bronhii.
Această zonă poate fi ușor blocată de particule mici de mâncare. Blocajele sunt greu de corectat mai ales păsările de dimensiuni mici.
Infecțiile bacteriene pot duce la abcese care blochează căile aeriene.
Infecțiile fungice de asemenea pot duce la restricționarea căilor aeriene.
Oricare dintre afecțiuni se pot agrava ducând chiar până la decesul animalului.
Schimbările de la nivelul vocii pot fi cauzate de:
- aspergiloza este o cauză comună a pierderii vocii
- mărirea glandei tiroide poate duce la sunete precum un chițăit, plân precum și tuse, regurgitare. glanda mărită apasă pe trahee ducând la respirație greoaie și schimbări ale vocii. Poate fi prevenită prin administrarea de iod în dietă.
Pentru aflarea cauzei animalul trebuie consultat de un medic veterinar. Doar medicul care consultă animalul poate indica un tratament.
Tratamentul diferă în funcție de cauză și poate consta în :
- îndepărtarea blocajului (dacă există)
- antibiotice (în cazul infecțiilor bacteriene)
- antiinflamatoare (în cazul inflamațiilor)
- antimicotice (în cazul infecțiilor fungice)
- antiparazitare (în parazitoze)
- tratament de susținere