Alexandra Niculae

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună seara! Am şi eu o căţeluşă Beagle de 4 ani şi jumătate, în ultima vreme sunt îngrijorată pentru că are nişte spasme musculare frecvente. La început nu mai avea putere să se ţină pe lăbuţele din spate şi cădea pur şi simplu, am crezut că poate fi o cădere de calciu şi am urmat un tratament, dar din păcate crizele se repetă şi sunt tot mai dese. Veterinarul mi-a spus că s-ar putea să fie vorba de epilepsie.Dumneavoastră aţi mai întâlnit astfel de cazuri? Cum aţi procedat? Vă mulţumesc. Raluca

 

R: Principalele cauze care determină spasme musculare la câini sunt în genral fizice sau neurologice, însă și viruși, toxine sau alte boli pot cauza simptome similare. În cazul câinilor tendoanele, oasele și mușchii formează un sistem complex și interconectat care este conceput pentru a propulsa, susține și proteja animalul. Un traumatism sau o anomalie oriunde la nivelul corpului poate determina spasme musculare.

De cele mai multe ori când are loc un spasm muscular poate fi învinovățit un traumatism la nivelul membrelor sau la nivelul coloanei vertebrale.

Anumite rase de câini sunt mai predispuse la spasme la nivelul coloanei datorită conformației (exemplu: Teckel sau Bassett Hound). Aceste spasme cronice se pot trata fie printr-o medicație corespunzătoare, chirugical sau prin acupunctură. Spasmele musculare la nivelul membrelor pot apărea brusc la orice câine. În general sunt rezultatul unei activități prea intense sau unei mișcari bruște.

 

Epilepsia poate cauza crize recurente la câini. Înaintea unei crize câinele pot fi anxioși, stresați sau pot prezenta spasme musculare. Mai multe informații despre epilepsia la câini găsiți în următorul articol Câinele meu are crize epileptiforme .

 

Mielopatia degenerativă este încă o cauză care poate duce la spasme musculare. Această afecțiune este cauzată de pierderea funției nervilor la nivelul măduvei spinării. Cel mai frecvent se întâlnește la ciobăneștii germani dar apare și la alți câini. Simptomele inițiale includ slăbiciune la nivelul membrelor posterioare și pierderea coordonării. Exercițiile și tratamentul de susținere sunt singurele metode de tratare.

 

Sindromul de stres canin și spasmele sunt de multe ori diagnosticate greșit ca fiind epilepsie, acest sindrom este dobândit genetic și cauzează spasme, tremurături musculare și crize. Se crede că este de natură neurologică și se întâlnește cel mai frecvent la Labradori.

 

Alte cauze posibile pentru aceste spasme musculare pot fi tumorile cerebrale sau encefalita. Acestea sunt urgențe mediale ce necesită tratament imediat.

 

Medicul veterinar curant vă poate recomanda o serie de invesatigații pe care le poate face cățelul dumneavoastră pentru a-l ajuta să pună un diagnostic cât mai corect și să instituie tratamentul adecvat.

 

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.