Medic veterinar, MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: As avea nevoie de informații legate de exfolierea unghiilor la pisici. Am un pisoi in vârsta de 1 an, iar in momentul in care ii tai unghiile, acestea parca se sfarmă și se exfoliaza. Exista ceva vitamine pentru pisici care sa ajute la întărirea unghiilor?

R: Unghiile animalelor au o creștere continuă, așa cum se întâmplă și la oameni.

De multe ori animalele își tocesc unghiile prin mersul pe suprafețe abrazive sau prin scormonit. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, deplasarea animalului poate fi incomodată de unghiile prea lungi. Un alt motiv frecvent pentru care se taie unghiile animalelor este că acestea pot zgâria stăpânul, chiar și involuntar.

Tăierea unghiilor se face cu un clește destinat acestei manevre și adaptat la dimensiunilor unghiilor ce vor fi ajustate. Tăierea se va face cu atenție pentru a nu secționa vasele sangvine de la baza unghiei. La animalele cu ghearele nepigmentate (translucide) este mai ușoară această procedură fiindcă se poate vedea vasul de sânge cu ochiul liber.

În cazul ghearelor pigmentate retezarea se face cu atenție, din aproape în aproape, pentru a nu provoca o hemoragie, urmărind de fiecare dată reacția pisicii.

Se prinde fiecare lăbuță în propria mână făcându-se o ușoară presiune pe pernuțe pentru a exterioriza fiecare unghie în parte. Această manevră se face cu foarte multă delicatețe pentru că în sine pernuțele sunt zone foarte inervate, iar o presiune prea mare a acestora va duce la eșecul întregii operațiuni.

Ajută foarte mult dacă animalul este recompensat după această manevră pentru a asocia simpla lui manipulare cu un rezultat pozitiv.

Exfolierea ghearelor poate apărea în următoarele cazuri:

-în cazul în care procedura a fost efectuată incorect. Unghiile se taie într-un unghi de 45 de grade. De obicei, se recomandă tăierea ghearelor la 2-3 săptămâni. De asemenea, trebuie să aveți grijă ca lama cleștelui sau a unghierei să fie ascuțită. În caz contrar se poate exercita presiuni asupra unghiei ce vor provoca ruptura sau exfolierea unghiei.
- lipsa vitaminelor si oligoelementelor esențiale din hrană. Lipsa unei hrane bogate în vitamine, minerale afectează în primul rând starea blănii și ghetuțelor animalelor.

Hrana este principala nevoie a pisicii. Hrana pentru pisici se împarte în funcție de calitate în hrană ultrapremium, superpremium, premium, economică și entry level, în funcție de starea ei de agregare în hrană uscată, hrană umedă, hrană semiumedă și în completare snacksurile, iar în funcție de recomandare în hrană de întreținere și diete.

La administrarea acesteia trebuie să ținem cont de cerințele nutriționale ale animalului care sunt diferite în funcție de vârstă și talie, de activitatea zilnică a acestuia (foarte activi, cu nivel de activitate moderat sau sedentari), de starea fiziologică (gestație, lactație, sterilizare) precum și de recomandarea producătorului.

Alimentația pisicii trebuie să fie una echilibrată oferindu-i acesteia o hrană de bună calitate care să-i asigure tot suportul nutrițional de care are nevoie atât în perioada creșterii cât și la maturitate. Hrana uscată ar trebui să fie cea de bază deoarece aceasta pe lângă faptul că este mai ușor de folosit ajută și la păstrarea sănătății dinților precum și la facilitarea digestiei.

De asemenea, puteți să îi oferiți suplimente pe bază de biotină prin care se asigură menținerea unei blănițe sănătoase și strălucitoare și totodată întărirea unghiilor câinilor și pisicilor.

Un deficit de biotină în organism este observat prin probleme dermatologice, blană mată, căderea părului și unghii fragile.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.