Medic veterinar, MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr


 Î: Bună, am un motan de vreo 10 ani. E din ce în ce mai somnoros, se mișcă greoi, parcă, și pare și mai nervos decât de obicei. Cred că îmbătrânește. Mă întrebam care sunt schimbările comportamentale care apar la pisicile bătrâne?

R: La fel ca la oameni, procesul de îmbătrânire este o experiență individuală, iar pisicile vor prezenta semne de îmbătrânire diferite, în momente diferite. Cu toate acestea, există, însă, unele semne comune, asemănătoare în cazul tuturor pisicilor.

• Mirosul, gustul și auzul felinelor își pierd din acuitate, lucru care are impact asupra apetitului.
• Apetitul poate fi, de asemenea, afectat de problemele dentare, cum ar fi dinții uzați, boli gingivale sau, chiar, pierderea dinților.
• Apoi, o combinație între aceste probleme poate conduce la scăderea în greutate.
• Articulațiile lor sunt mai puțin flexibile, mai ales dacă sunt afectate de osteo-artrită.

Osteo-artitra este afectiunea în cazul căreia cartilajul care protejează și învelește suprafețele articulare se deterioreaza odată cu trecerea timpului, iar oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freacă unele de altele, ducând la lezarea țesutului și a osului subiacent și determinând apariția simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei. Aceasta poate provoca dureri severe și probleme de mobilitate.

Mai mult, această inflexibilitate afectează, de asemenea, capacitatea lor de a se îngriji în mod corespunzător, ceea ce, la rândul său, are un impact asupra blănii și pielii.

• Blana poate deveni mai albă și poți observa o scădere a calității acesteia, deoarece glandele sebacee – care produc uleiuri nutritive pentru piele – sunt mai puțin productive.

• Capacitatea naturală de a produce un răspuns imun tinde să scadă odată cu vârsta, expunând pisica la mai multe riscuri de infecție și boli.

Deoarece capacitatea de a procesa grăsimi și proteine scade odată cu îmbătrânirea pisicii, mai multe procese metabolice, precum digestia, suferă modificări. Pentru a preveni apariția afecțiunilor renale sau a formării de calculi urinari, aportul alimentar de minerale, în special fosfor si magneziu, trebuie să fie limitat si foarte bine echilibrat.

Pisicile senioare pot prezenta comportamente modificate, inclusiv lipsa de interacțiune sau producerea de zgomote în momente nepotrivite. Ele pot dormi mai mult, dar mai puțin profund, lucru care le poate întrerupe rutina și poate cauza probleme comportamentale.

De asemenea, este de menționat și faptul că pisicile tind să ascundă orice boală, limitându-și mișcarea sau activitatea - lucru care ar putea exacerba problema, decât să indice durerea prin semne vizibile precum șchiopătatul sau să producă zgomote. Din acest motiv, este important să observati orice schimbare aparuta în comportamentul pisicii – cum ar fi refuzul de a mânca sau faptul că nu mai sare până la locul său preferat – și să o duceti la medicul veterinar pentru un control.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.