Factori care influențeaza sănătatea broaștelor țestoase
Valentina Tudor, dr. med. vet.
MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr
Î:
Am 2 broscute Harta de Mississippi si una din ele are ochisorii lipiti, da cu labuta pe la ochisori, este apatica si nu mananca. Interesant este ca stau impreuna si una este bolnava, apatica, nu mananca, are ochii lipiti, doarme toata ziua, iar cealalta nu are nimic, adica mananca, are energie, inoata.
Precizez ca au incalzitor in acvariu, au lampa UV, dar nu stiu din ce cauza una are probleme si cealalta nu.Ma puteti ajuta, va rog? Multumesc frumos!
R:
Există o mare varietate de factori care pot influența negativ sănătatea broaștelor țestoase. La acestea se pot întâlni două probleme distincte în patologia ochilor: tumefierea (umflarea) pleoapelor sau infecții bacteriene ale ochilor. Infecția bacteriană poate apărea solitar sau împreună cu tumefierea pleoapelor. Lăsate netratate, infecțiile oculare pot trece ușor la nivelul căilor respiratorii superioare și pot determina infecții respiratorii severe sau chiar septicemii.
Afecțiunile oculare pot avea mai multe cauze:
• hipovitaminoza A
• infecții bacteriene
• traumatisme
• condiții necorespunzătoare de întreținere.
Tumefierea pleoapelor este unul dintre primele semne ale carenței în vitamina A, alături de afecțiunile renale, iar în stadiul final apar umflături la nivelul membrelor. Tratamentul constă în aplicarea unor unguente oftalmice ce conțin vitamina A și administrarea unor rații bogate în vitamina A. Administrarea acesteia nu trebuie să fie excesivă deoarece și hipervitaminozele sunt periculoase. Dacă vitamina este sub formă injectabilă, o puteți injecta în bucățele mici de carne pe care i le administrați ulterior broscuței.
Pentru o dietă echilibrată, includeți în alimentația broscuței frunze de păpădie, salată verde cu frunze crețe, dovlecei, salata cu frunze roșii, butași de plante de acvariu sau chiar plante de acvariu cum ar fi Elodea.
Infecțiile pot fi cauzate de bacterii din genurile Aeromonas sau Pseudomonas spp. În această situație, tratamentul constă în administrarea de antibiotic injectabil.
Calitatea apei trebuie testată periodic (există teste speciale, cum ar fi cele de la JBL sau de la Sera). Apa nu trebuie să conțină amoniac sau nitriți. Apa de la robinet este bine să fie lăsată minim 24 ore la declorinat înainte de a fi adăugată în acvaterariu sau trebuie adaugată soluție Tetra Repto Safe. Pentru a menține apa curată mai mult timp, puteți folosi granulele JBL Easy Turtle. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 25-32°C. Temperaturi mai mici sau mai mari provoacă stres broscuțelor, respectiv scăderea imunității - ceea ce le predispune la îmbolnăviri.
În momentul depistării unei țestoase bolnave, prima acțiune pe care o vom avea în vedere va fi ridicarea sau scăderea temperaturii la cea optimă, crescând sau scăzând cu 2-4 °C pe zi, până la atingerea valorilor normale. Acest lucru este necesar pentru a favoriza mecanismele de apărare și scăderea rezistenței germenilor. Foarte important este ca atunci când am constatat că broasca țestoasă este bolnavă să nu o lăsăm să hiberneze, deoarece scăderea temperaturii amplifică agravarea unor tulburări, cum ar fi pneumoniile, septicemiile etc.
Un alt element pe care trebuie să-l avem în atenție este lumina, care prin efectul ultravioletelor stimulează diferitele funcții ale organismului și în primul rând pe cele neuroendocrine. În acest sens, ținând cont și de comportamentul speciei, animalele vor fi așezate la soare sau se va utiliza o lampă cu ultraviolete, fără a depăși 10-25 de minute pe zi.
La administrarea medicamentelor pe cale bucală se va avea în vedere ca acestea să se dilueze cu apă numai în momentul utilizării lor. De asemenea, ele pot fi amestecate în furaje.
Tratamentul trebuie instituit la sfatul medicului veterinar curant și depinde de factorul declanșator al afecțiunii.