Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti


Î: Bună dimineața, am două pisici, un băiat și o fetiță, amândoi sunt salvați de pe stradă. Fetița a fost prima adusa în casă, iar la doi ani băiatul, amândoi sunt sterilizați. Am o mare problemă cu ei, nu se acceptă deloc, se bat, se fugăresc... Băiatul este cam posesiv, tot ce este al fetei și le însușește - de la jucării până la mâncare. Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Nu aș dori sa dau niciuna din ele. Va mulțumesc.

R: Pentru a diminua din fenomenul de dominanta al masculului trebuie sa cresteti numarul de castroane cu apa, cu hrana si numarul litierelor. Trebuie sa aveti 3 din fiecare, de obicei pentru proprietarii care detin mai mult de o pisica, numarul acestor obiecte ar trebuie sa fie cu unu in plus fata de numarul felinelor detinute, asta pentru a avea acces in mod egal la nevoile fiziologice de baza, fara a exista confruntari. Cele 3 litiere trebuie pozitionate separat fara de cele 3 castroane de apa si cele 3 castroane de mancare (in timp ce se hranesc nu ar trebui sa vina miros de la litiere) . In cazul jucariilor se aplica aceeasi regula.

In plus, foarte eficient este Feliway diffuser, un aparat care prezinta o rezerva de lichid atasata prin care se elibereaza treptat in mediu analogici sintetici ai feromonilor faciali (substante care se gasesc in mod natural pe fata, labutele pisicilor si care sunt secretate de acestea pentru a marca teritoriul). Acest aparat face ca pisica sa se simta in siguranta si le reduce instinctul de dominare.

De asemenea, puteti pe o perioada de o luna sa administrati pisicii dominante suplimente de calmare: Kalmvet 1 capsula pe zi, ca atare direct pe gura sau lichidul din capsula aplicat pe hrana; Sanal Relax ½ tbl pentru greutate corporala < de 2,5 kg si 1 tbl pentru greutate corporala > 2.5 kg, de doua ori pe zi.

Ca hrana le puteti administra Brit Veterinary Diet Calm & Stress Relief pe o perioada de 2 - 6 luni.

Trebuie sa petreceti cat mai mult timp cu ele si sa vorbiti cu acestea de fiecare data cand faceti o activitate care le implica explicandu-le ceea ce faceti (cand le schimbati apa, le puneti mancare, le curati litiere, va jucati, le alintati si mangaiati etc.), treptat ele o sa inteleaga ceea ce faceti si ce doriti de la ele. Sa incercati sa nu le lasati nesupravegheate si impreuna, sa le taiati ghiarele saptamanal astfel incat sa nu se raneasca si sa tineti cont ca este normal uneori sa se joace si sa aibe comportament de dominant si dominat.

Perioada de acceptare si de a le invata sa locuiasca impreuna poate tine intre 2 luni si un an.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.