Formaţiuni tumorale apărute la pisici
Adriana Florentina Florea, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua, am o pisicuţă care are 8 ani şi de 3 ani este sterilizată. Are practicate două operatii la piciorul stâng din spate în dreptul genunchiului din cauza unor carcinoame de la lins. La prima operaţie carcinomul a avut o dimensiune cât o nucă mai mare. A doua oară i-a crescut în aproximativ acelaşi loc, în plus şi lângă, fiind operată şi de data aceasta. La o lună după operaţie i-a apărut din nou, în acelaşi loc dar şi pe burtică unde se linge continuu. Ce pot să fac în continuare? Mentionez că trebuie scos şi lanţul mamar. Mulţumesc. Adriana
R: Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea cel mai comun tip de tumoră întâlnit la pisică. Se poate dezvolta pe orice epiteliu scuamos, cel mai des fiind întâlnit la nivelul pielii și al cavității bucale. Localizările cutanate cele mai frecvente sunt la nivelul pavilionului urechii, vârfului nasului şi pleoapelor.
În majoritatea cazurilor, tumora este cauzată de expunerea prelungită la razele UV a zonelor fără păr sau nepigmentate. Clinic, leziunile sunt crustoase, ulcerative. |
Diagnosticul se pune prin examen histologic din piesa operată sau biopsie tisulară. Aceste leziuni au în general o evoluție lentă, sunt invazive local și rareori metastazează.
Alte leziuni tumorale ce se pot dezvolta pe țesuturile moi sunt: mastocitomul, melanomul, lipomul, sarcomul etc.
Pentru a afla cu exactitate ce tip de leziune prezintă pisica dumneavoastră la picior, este bine ca piesa operată să fie trimisă la un laborator de anatomie patologică pentru efectuarea unui examen citologic și histologic. În urma acestui examen, medicul veterinar curant vă va spune care este protocolul terapeutic adecvat pentru a încerca cât mai mult limitarea apariției formațiunilor tumorale.
Detalii despre tumorile mamare găsiți pe site-ul Maxi-Pet, la rubrica Întrebați veterinarul, sau citind următoarele articole: Hipertrofia glandei mamare şi Umflarea glandelor mamare .
În cazul tumorilor mamare este recomandată excizia întregului lanț mamar, iar după ce se reface țesutul cutanat din zona respectivă este indicat să se scoată și lanțul mamar neafectat.