Hipertrofia glandei mamare
Adriana Florentina Florea, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am o pisică de 12 ani care prezintă la nivelul unei glande mamare o tumefacție moale, neaderentă. Pielea din zonă e colorată ușor violaceu. Formațiunea pare mai degrabă o pungă de lichid, este foarte moale și poate fi mobilizată ușor. Nu ulcerează. Menționez că pisica mea a suferit două intervenții chirurgicale anterior pentru același simptom, tumefacția apărând în același loc și de fiecare dată ni s-a spus că nu este cancer mamar (deși nu s-a efectuat examen histopatologic). Prima dată ni s-a spus că este hernie inghinală iar a doua oară granulom de fir de la operația precedenta. Este aceasta o prezentare sugestivă pentru un cancer mamar? Ce alte cauze ar putea determina apariția acestei "pungi cu lichid?". Mulţumesc. Mia |
Dacă pisica prezintă astfel de noduli este recomandată efectuarea unei radiografii toracice pentru a permite medicului veterinar să verifice modificările pulmonare ce pot să apară și o ecografie abdominală pentru evaluarea limfonodurilor și a organelor interne în care pot să apară metastaze.
Punctul de plecare al acestor afecțiuni tumorale se regasește în apariția diverselor episoade de mastoză chistică ce pot aparea la nivel mamar.
Hipertrofia glandei mamare apare în special la pisicile tinere, însă au fost întâlnite cazuri și la pisicile bătrâne cărora le-au fost administrate produse hormonale pentru întreruperea/amânarea ciclului de călduri. Această afecțiune este caracterizată prin creșterea rapidă în volum a glandei mamare.
Prezența unei tumori mamare o suspectăm de obicei atunci când la examenul clinic este descoperită o tumefacție la nivel mamar. Examenul citologic ne ajută să facem diferențierea între leziunile tumorale și cele inflamatorii. Un diagnostic de certitudine se poate pune în urma biopsiei,
Chisturile mamare apar datorită dereglărilor hormonale, apar în general la femelele fertile și pot fi seroase, sero-sangvinolente sau sangvinolente. Clinic apar ca o colecție lichidiană subcutanată, bine delimitate, neaderente la țesuturile adiacente. Prin peretele cutanat se poate observa culoarea lichidului colectat.
Recomandat ar fi să mergeți cu animalul la medicul veterinar curant, să stabilească examenele clinice și paraclinice ce îl vor ajuta în formularea unui diagnostic cât mai corect. Consecutiv stabilirii diagnosticului se va formula și conduita terapeutică pentru afecțiunea animalului dumneavoastră.