Ghemele de păr în aparatul digestiv al iepurilor (tricobezoarele)
Î: Am un iepure femelă de rasa Angora. Acum cu câteva zile am observat că stătea într-un colţ al cuştii, fără să se mai hrănească. Am fost a doua zi la veterinar, unde mi s-a spus că este din cauza părului înghiţit. Mi s-a dat ulei de parafină pe care l-am administrat cu o seringă timp de două zile, în amestec cu suc de ananas. La scurt timp a început să facă scaun lipicios, în amestec cu păr, dar încă refuză să mănânce sau mănâncă foarte puţin şi a devenit foarte agresiv, aşa că am renunţat să îi mai administrez cu seringa.
Mă interesează dacă există vreo altă posibilitate ca să îi revină apetitul şi dacă sunt de ajuns câteva frunze de iarbă pe zi pentru o dieta normală. Chiar nu ştiu ce să mai fac, ajutor! Paula
R: Problema trichobezoarelor (mingi de păr în aparatul digestiv) este destul de frecventă la iepurii cu păr lung. Digestia se desfaşoară în modul în care hrana nou ingerată împinge hrana veche, deja digerată, la care se adaugă şi mişcările peristaltice ale intestinelor. Ţinând cont de faptul că iepurele are un intestin foarte lung, fiind ierbivor, vom administra într-o proporţie ridicată fânul, care este benefic pentru o bună digestie.
Fânul conţine fibre uşor de digerat şi este şi uşor. Bacteriile şi enzimele din stomac digeră aceste fibre, iar hrana care nu se digeră la acest nivel urmează să fie digerată pe traiectul intestinelor. În cazul lipsei fibrelor, viteza de digestie este mult încetinită. Viteza de trecere a hranei prin aparatul digestiv influentează şi viteza de golire a stomacului şi cecumului. Dacă mâncarea este bogată în fibre, tranzitul devine mai accelerat.
De asemenea, apa este deosebit de importantă pentru o bună digestie. O alimentaţie redusă în fibre, dar bogată în proteine şi amidon vor avea ca rezultat un tranzit dificil, datorită modificărilor de pH şi ale microorganismelor existente în intestine. În concluzie trebuie să administrăm iepurilor o hrană echilibrată şi sănătoasă, reprezentată de fân bogat în fibre, pelete, legume şi frunze.
Când ne confruntăm cu probleme digestive, se recomandă şi aplicarea pastei cu malţ. Dacă acest lucru persistă, atunci vom administra pastă cu malţ de 3 ori pe zi, timp de câteva zile. Se pot administra şi probiotice pentru o mai bună funcţionare a aparatului digestiv. Pentru prevenirea apariţiei ghemelor de păr, iepurele cu păr lung în special, trebuie pieptănat zilnic. Preventiv, la câteva zile se poate administra pasta cu malţ, seminţe de in şi neapărat fânul nu trebuie să lipsească din alimentaţia iepurelui, antrenând cu sine ghemele de păr care se pot forma în aparatul digestiv.