Î: Am un iepure pitic de 1,5 ani. Consumă numai alimente de bună calitate, hrană granulată în special, mănâncă tot ce îi place şi aşteaptă mereu să primească alimente noi. După sfatul medicului veterinar, acum câteva zile am cumpărat Prestige hrană pentru iepuri, dar nu vrea să se atingă de ea.

Dacă nu îi dau altceva să mănânce e în stare să nu mănânce nimic toată ziua. Ce trebuie sa fac? Să insist să îi dau în continuare această hrană sau să încerc să o schimb cu alta? Vlad

R: Iepurii sunt animale ierbivore şi ca toate ierbivorele, intestinul lor este foarte lung. Pentru digerarea glucidelor complexe, în digestia acestor glucide este implicat un număr foarte mare de bacterii saprofite şi protozoare. Alimentaţia de bază a iepurilor ar trebui să consiste din fân în proporţie de 80%. Fânul este o sursă importantă de nutrienţi şi de fibre, esenţiale pentru buna funcţionare a tractului digestiv. Prin urmare, din cuşca iepurelui, nu ar trebui să lipsească fânul. Hrănirea pe bază de fân constituie o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Administraţi deci, la discreţie fân iepurilor.

Fânul cu concentraţie mai scazută de fibre (provenit din legume şi alte vegetale) poate fi folosit ca un supliment pentru varietate, în special la iepurii care nu consumă furaje sub formă de pelete. Fânul este obţinut prin uscarea oricărui tip de iarbă, este necesar în alimentaţia iepurilor, mai ales datorită conţinutului de proteine şi calciu. Concentraţia de fibre din fân depinde de vârsta plantei în momentul recoltării.

Administraţi astfel în hrana iepurelui pelete şi fân în stare proaspată, de 2-3 ori pe zi, pentru că fânul să se menţină curat. De asemenea, fructele şi legumele reprezintă o sursă importantă de vitamine şi nutrienţi. Dintre plantele sălbatice se pot administra pătlagină, măcriş, podbal, măzăriche, trifoi, căpşuni sălbatice, plante medicinale (gălbenele, muşeţel, lavandă, coada şoricelului) etc.

Dintre legume puteţi administra morcovi, verdeţuri, ţelină, pătrunjel, broccoli, castraveţi, dovleac, gulii şi varză în cantităţi mici. Fructele care pot fi administrate în hrana iepurilor sunt mere, pere, căpşuni şi zmeură. Acestea se pot oferi ca desert, în cantităţi mici, datorită concentraţiei mari de glucide, putând aduce dezechilibre în cadrul aparatului digestiv. 

În concluzie, administraţi iepurelui dumneavoastră o hrană cât mai diversificată, din care să nu lipsească toţi nutrienţii necesari.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.