jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un căţeluş de 4 ani. De 3 luni are probleme la picioarele din faţă. Am fost în Râmnucu Vâlcea la un cabinet, i s-au administrat vitamine, etc... şi mi s-a spus că are gută. Întrebarea mea ar fi... se pot face operaţii împotriva gutei? Căţelul meu acum stă numai în culcuş, dacă se ridică îl dor lăbuţele foarte tare şi face doar câţiva paşi.
Mulţumesc, Alina

R: Guta se caracterizează prin episoade acute de artrită (inflamaţii la nivelul articulaţiilor) caracterizate prin articulaţii înroşite, edemaţiate, dureroase şi mai calde decât alte regiuni.


Această afecţiune este cauzată de prezenţa unui nivel crescut de acid uric în sânge, acesta cristalizând la nivelul articulaţiilor, tendoanelor şi în ţesuturile învecinate. Ca urmare se produce o inflamaţie mediată imun. Trebuie ştiut că guta apare foarte rar la câini, mai frecvent fiind diagnosticată la dalmaţieni, mulţi dintre indivizii acestei rase neavând capacitatea de a metaboliza acidul uric.

Cauzele apariţiei gutei includ alimentaţia bazată pe carne, traumatismele fizice sau poate apărea post-operator. Animalele obeze, cu niveluri lipidemice anormale, hipertensive, cu afecţiuni renale, cu saturnism (intoxicaţie cu plumb), cu anemie hemolitică sau cele hrănite cu mâncăruri cu exces de sare sunt predispuse acestei afecţiuni. Se crede că alţi factori predispozanţi în declanşarea episoadelor acute sunt mediul rece în care poate sta animalul, schimbările bruşte ale nivelului acidului uric sangvin sau acidoza. Se pare că guta poate apărea la unii indivizi şi pe fondul unei predispoziţii genetice.

 

Factorii medicamentoşi ce pot declanşa maladia sunt folosirea de diuretice şi a antibioticelor din categoria cefalosporinelor.

Diagnosticul cert al gutei se pune prin teste ale lichidului sinovial sau a depozitelor de cristale din articulaţii. Testele de sânge ce pot indica diagnosticul de gută sunt cele ce arată un nivel crescut de acid uric, deşi acest test nu poate preciza cu certitudine acest diagnostic deoarece nu toţi indivizii cu un nivel crescut de acid uric sangvin dezvoltă această boală.

 

Radiografiile sunt utile în diagnosticarea gutelor cronice ce evoluează de mai mult timp, însă dau puţine indicii în ceea ce priveşte gutele acute, recent apărute.

 

Diagnosticul diferenţial trebuie făcut faţă de artrite cu alte origini, precum cele septice sau cele reumatice.

 

Tratamentul se face prin utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene precum carprofen (găsit îm Rymadil sau Artrovet) sau meloxicam (găsit în Metacam), cu glucocorticoizi precum dexametazonă, hidrocortizon şi prednisolon sau cu colchicină. Nu este necesară intervenţia chirurgicală decât dacă este necesară îndepărtarea depozitelor ce deformează articulaţia şi îngreunează deplasarea animalului.


Compresele locale cu gheaţă timp de 20-30 minute, de mai multe ori pe zi, pot reduce durerile articulare.


Pentru a evita apariţia bolii sau pentru a ajuta la tratament este necesară reducerea consumului de carne şi este necesară prevenirea sau tratarea obezităţii printr-o dietă hipocalorică.

Jowad Timol, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.