Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


Î: Buna seara. Cainele meu are 13 ani si 5 luni si a fost operat pe 17 aprilie de hernie perianala. Va rog sa-mi spuneti in cat timp isi revine complet. Ce as putea sa ii dau pentru durere, asa cand si cand.Va multumesc!

R: Hernia perianală este o afecțiune cel mai des întâlnită la masculii necastrați. De regulă apare după vârsta de 5 – 9 ani, dar se pot întâlni cazuri și la vârste mai mici. Această afecțiune este caracterizată prin poziționarea anormală a organelor din cavitatea pelvină sau abdominală în regiunea din jurul anusului (intestin subțire, prostată, vezică urinară, rect, grăsime etc).

Factorii predispozanți ce duc la apariția herniei perianale sunt: procese patologice la nivelul prostatei, constipația cronică, dereglări hormonale, predispoziția rasei (Boxer, Pekinez, Collie, Boston Terrier), precum și vârsta înaintată consecutiv scăderii tonusului muscular.
Se recomandă ca în timpul procedurii chirurgicale să se și castreze animăluțul pentru a ajuta la scăderea riscului de reapariție a herniei.
După intervenția chirurgicală, aproximativ două săptămâni, animalul de companie ar trebui sa fie ținut calm și liniștit pentru a permite vindecarea țesuturilor. Gulerele elisabetane sunt necesare. Compresele reci aplicate la locul chirurgical pot fi recomandate pentru a ajuta la diminuarea umflăturii și a iritației perineale. Este necesară, post operator, și terapia medicamentoasă, incluzând antibiotic cu spectru larg și antiinflamatoare pentru a suprima durerea.

Modificarea dietei cu produse bogate in fibre, împreună cu balsamuri de scaune, sunt uneori folosite pentru a ajuta la reducerea durerii și a tensionării asociate defecării. În plus, ajută la reducerea potențialului de descompunere a țesutului reparat.
Prognosticul este bun pentru majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, în 10-15% din cazuri, recurența herniei poate apărea în decurs de un an. Prevenirea supraactivității și autotraumei poate ajuta la scăderea acestei rate de recurență.

În ceea ce privește durerea membrelor, se recomandă administrarea unor suplimente pentru protecție articulară, cum ar fi: Aplazyl, Condrovet HA, Hyaloral, Wejoint plus etc. în combinație cu antiinflamatoarele.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.