Hernie perianală căței
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua. Cainele meu a fost diagnosticat cu hernie perianala. Are vârsta de 13 ani. Ideea este că nimeni nu dorește să facă operația iar el nu poate să facă nevoile. Ma puteți sfătui ce as putea sa fac in aceasta situație?
R: Hernia perianală este o afecțiune cel mai des întâlnită la masculii necastrați. De regulă apare după vârsta de 5 – 9 ani, dar se pot întâlni cazuri și la vârste mai mici. Această afecțiune este caracterizată prin poziționarea anormală a organelor din cavitatea pelvină sau abdominală în regiunea din jurul anusului (intestin subțire, prostată, vezică urinară, rect, grăsime etc).
Factorii predispozanți ce duc la apariția herniei perianale sunt: procese patologice la nivelul prostatei, constipația cronică, dereglări hormonale, predispoziția rasei (Boxer, Pekinez, Collie, Boston Terrier), precum și vârsta înaintată consecutiv scăderii tonusului muscular. De cele mai multe ori, hernia perianală este cauzată de creșterea exagerată în dimensiuni a prostatei datorită chiștilor, inflmațiilor, abceselor sau a proceselor tumorale.
Primele simptome observate în cazul herniei perianale sunt: prezența unei inflamații uni- sau bilateral de anus, de consistență variabilă, constipație, tenesme, durere sau dificultăți la urinare.
Diagnosticul se pune be baza anamnezei și a examenului clinic, la care se pot adăuga examene complementare cum ar fi radiografia cu sau fără substanță de constast sau ecografia.
Tratamentul herniei perianale este strict chirurgical și trebuie realizat cât mai repede deoarece pot apărea complicații severe în cazul acestui tip de hernie. Cea mai gravă complicație ce poate să apară este blocarea fluxului de urină (în cazul hernierii vezicii urinare) ce poate duce la autointoxicarea animalului. La fel de gravă este și acumularea materiilor fecale și blocarea tranzitului intestinal consecutiv imposibilității realizării defecării. Concomitent cu repararea defectului se va realiza și castrarea animalului în vederea scăderii șanselor de recidivă.
În cazul animalelor de vârstă înaintată orice intervenție chirurgicală presupune riscuri mai crescute. În aceste cazuri se recomandă un set complet de analize hematologice și de biochimie pentru a ne asigura că organele interne ale animalului (ficat, rinichi etc) sunt în stare bună de funcționare. Cât timp starea de sănătate a animalului este bună, atunci intervenția chirurgicală de reparare a herniei se poate realiza. De asemenea, se poate recurge la o anestezie inhalatorie pe durata intervenției chirurgicale, alături de atașarea unui aparat de măsurare al funcțiilor vitale pentru o mai bună monitorizare în timpul operației.