Î: Am cumparat acum un an un peste betta. De cateva zile comportamentul lui este ciudat, sta mai mult pe fundul acvariului, nu prea mai mananca si este umflat in zona capului si a abdomenului. Mentionez ca acvariul este spatios (aprox. 4 l) si este singur in acvariu (are o planta decorativa din plastic, pietris pe fund si o stanca prin care poate trece). Apa este schimbata la aprox. 3-4 zile jumatate din cantitate, si o data pe saptamana este schimbata integral. In apa adaug o jumatate de capacel din substanta de purificare a apei ( sera aquarium care elimina substantele periculoare si clorul). Am cautat mai multe informatii pe internet si am vazut ca ar putea fi hidropizie. Ma puteti ajuta cu mai multe informatii si un eventual tratament pentru peste?

R: Modificările de comportament al peștelui și aspectul fizic exterior diferit față de celelalte exemplare din aceeași specie ar trebui să ridice un semn de întrebare și astfel să se încerce determinarea bolii și instituirea tratamentului cât mai repede.

Hidropizia infecțioasă este produsă de bacteria Pseudomonas punctata și prezintă 3 forme:

- forma acută manifestată prin solzi zbârliți, ascită, exoftalmie, edem generalizat, refuzul hranei, lipsa reacțiilor la stimuli;
- forma subacută debutează cu ulcerații mari și profunde ce au marginile congestionate și necroza înotătoarelor;
- forma cronică se caracterizează prin eritem abdominal și la baza înotătoarelor, ulcerații tegumentare conturate cu o zona cenușie albăstruie, absenta mucusului tegumentar.

Această boală afectează îndeosebi peștii Betta, Mollienisia, Xiphophorus, Macropodus, Brachidanio, Black molli.

Hidropizia abdominala poate avea diferite cauze, însă toate duc la același aspect exterior al peștelui. Umflarea severa a stomacului peștelui urmata de solzi ieșiți înafara si posibila bulbucare a ochilor sunt întotdeauna rezultatul unei funcționări deficitare a rinichilor. Peștii de apa dulce înghit constant apa pe care trebuie să o elimine. Daca funcția renală este afectată, vor reține apa în cavitatea abdominală, apărând astfel simptomele menționate anterior.

În acest caz, peștii trebuie să urmeze un tratament pe baza de antibiotice administrat în hrana timp de 5-8 zile. De asemenea puteți adăuga în apă și albastru de metilen.


Înainte să începeți tratamentul cu medicamente, condițiile din acvariu trebuie verificate și îmbunătățite. Oferiți peștilor din acvariu o apă adaptată la nevoile lor prin ajutarea parametrilor apei. Îmbunătățiți igiena apei prin schimbări parțiale de apă mai mari (min. 30 %) si mai dese. Puteți de asemenea folosi un agent de limpezire cu acțiune continuă.


De asemenea, în magazinele de specialitate găsiți produsul Sera Omnipur, cu o gamă largă de efecte împotriva bolilor comune ale peștilor ornamentali. Acesta combate bolile de natură infecțioasă, fungică și parazitară. Este important de menționat că nu se recomandă administrarea produsului împreună cu alte medicamente

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.