Hipersensibilitatea câinilor la hrană
Medic veterinar MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi |
Î: Buna ziua! Am si eu o intrebare la dvs. Am o catelusa bichon in varsta de 1,5 ani. Se scarpina si are niste bubite pe ea. Se roade de picioare si se linge. I-am dat eczemtrat si mibazon unguent. Bubitele i-au mai trecut dar tot se clantane. Ii dat boabe de la perfect fit(doar pe acestea le mananca) si ii mai dau orez cu carne sau simplu(nu mereu) ocazitional. Ce pot sa ii dau? Nu am mai avut probleme cu ea pana acum. Are vaccinurile la zi, deparazitata intern si extern si sterilizata.
R: Hipersensibilitatea dată de hrană este foarte întâlnită la câini. Există două cauze principale ale acestei hipersensibilități: alergiile alimentare (răspunsul imun al organismului) și intoleranța la anumite alimente (hipersensibilitate datorată altor cauze decât cea a răspunsului imun). Mecanismul de acțiune în alergiile alimentare este destul de complicat, dar este important de subliniat faptul că proteinele sunt întotdeauna „vinovate”. Proteinele de diferite origini sunt consumate de câine din carne, ouă, legume, cereale etc.
Odată dezvoltate, aceste alergii pot să se păstreze pe întreg parcursul vieții câinelui și soluția este eliminarea proteinelor „vinovate” din dieta.
Cele mai frecvente alergii alimentare sunt date de: carnea de vită (60%), soia (32%), carnea de pui (28%), porumb (25%), grâu (24%) și ouă (20%). Acestora li se pot adăuga și anumiți factori care cresc riscurile alergiilor. Astfel, inflamațiile, infecțiile sau utilizarea unor medicamente pot să afecteze tubul digestiv și să crească posibilitatea apariției hipersensibilității alimentare. În plus, sensibilitatea la anumite alimente este mai întâlnită la animalele tinere, acestea având reacții alergice mult mai intense. Există rase cu predispoziție pentru alergii alimentare (West Highland White Terrier, Cocker Spaniel, Irish Setter).
Cele mai întâlnite semne ale alergiilor alimentare sunt: vomă, diaree, prurit, grataj, chiar până la căderea părului, și inflamarea zonei respective, înroșirea zonei perianale.
Căderea părului si apariția leziunilor la nivelul pielii sunt acele manifestări care pun pe gânduri iubitorii de animale. Dermatitele de natură alergică sunt a treia cauză care duce la îmbolnăvirea pielii din totalul dermatitelor.
Pentru început este bine să vă hrăniți câinele cu alimente care nu produc alergii alimentare, ideale sunt cele care conțin proteine hidrolizate. Următorul pas poate să fie o dietă ce are la bază proteine și carbohidrați în forma lor naturală. De exemplu, carne de miel în amestec cu orez, pește cu orez, pește cu cartofi, pește cu mazăre, hrană grain free sau gluten free.
În această perioadă, câinele nu are voie să mănânce altceva. De asemenea, va trebui să acordați foarte multă atenție tipurilor de alimente alese, încercând o eliminare controlată, pentru a depista proteinele responsabile de declanșarea alergiilor.
Tratamentul variază în funcție de cauza dermatitei.
Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care câinele dumneavoastră are nevoie, trebuie realizat un consult dermatologic. Un control dermatologic complet va cuprinde: un consult general, un set complet de analize de sânge, citologie cutanată, raclate cutanate, tricograme, examen otoscopic și citologie otică, cultură bacteriană și antibiogramă, cultură dermatofiți și interpretare fungică a culturii, testare alergică intradermică, testare serologică in vitro (din ser sau sânge), prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de biopsie etc.
Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.
Dacă este vorba despre o alergie de natură alimentară, iar în perioada de excludere folosind o dietă veterinară hipoalergenică ați observat că pruritul s-a mai diminuat, există posibilitatea la recomandarea medicului veterinar să se continue cu dieta hipoalergenică pe o perioadă nedeterminată de timp.
Pe lângă hrană, se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele și blană sănătoasă. Acestea se găsesc sub formă de pastă (în special pentru animalele care nu acceptă comprimatele), sub formă de uleiuri cu gust de pește, sub formă de comprimate( PetPhosPelage, VetoSkin etc. ) sau chiar sub formă de pipete asemănătoare ca aspect și aplicare cu pipetele de deparazitare externă (Dermoscent).
Pentru e exclude dermatita alergică, dar și pentru a reuși să ajutați organismul animalului să regenereze suprafețele lezionate vă recomandăm o hrană hipoalergenică așa cum este: HILL's Z/D, HILL's D/D, Royal Canin Hypoalergenic, Purina HA, Royal Canin Sensitivity Control. Hrana va fi administrată fără a fi combinată cu altă hrană, până la dispariția semnelor clinice. Acest tip de hrană, însoțită de un tratament adecvat poate rezolva problema câinelui dumneavoastră.
Având în vedere aceste considerente, recomandarea noastră este să mergeți cu câinele dumneavoastră la o clinică veterinară . Doar în urma examinării fizice a animalului se poate stabili un diagnostic și ulterior se instituie terapia corespunzătoare stabilită de către un medic veterinar.