Rolul vaccinurilor la câini
Î: Bună seara, avem un bichon de 9 săptămâni aproape iar astăzi a făcut primul vaccin și tot astăzi a luat prima pastila pentru deparazitare, ideea este ca într-un moment de neatenție a luat puțin contact cu un câine străin doar și au atins nasucurile fracțiune de secunda, credeți ca va păți ceva? L-am șters imediat după asta, a ieșit în ușă iar celalalt câine a venit dar nu au stat nici măcar 1 minut amândoi. Vreau sa știu dacă e grav acest lucru? Mulțumesc
R: Rolul vaccinurilor este de a pregăti sistemul imunitar să lupte împotriva invaziei virusurilor cauzatoare de boli. Vaccinul este un compus biologic de tulpini virale atenuate, care nu produc boala. Atunci când sunt administrate, sistemul imunitar este stimulat ușor iar, când un câine este expus vreodată la boala reală, corpul este pregătit să lupte împotriva agentului bolii.
Schema de vaccinare poate fi începută cel mai devreme la vârsta de 6 săptămâni, urmând a fi completă la vârsta de 3 luni. Înainte de vaccin, cățelul trebuie să aibă vârsta adecvată, să fie clinic sănătos, complet deparazitat intern și extern.
Schema de bază este compusă, în general, din 3 administrări la intervale de 2-3 săptămâni. În mod normal, cățelul nu trebuie scos afară pe toată perioada schemei de vaccinare. Acesta trebuie să stea în carantină pe toată durata vaccinării, adică să nu intre în contact cu alte animale și cu mediul exterior (atenție la încălțămintea și hainele cu care veniți de afară).
Din păcate nimic în lumea aceasta nu e sigur și nu are o eficiență de 100%. Răspunsul la vaccin ține și de fiecare individ în parte. Vaccinarea este făcută pentru a preveni apariția bolii, dar, ca în cazul oricărei proceduri medicale, există o șansă să apară unele reacții adverse.
Vaccinarea este un proces important în viața unui cățel deoarece îi oferă imunitate împotriva multor boli periculoase ale câinelui, care pot chiar să-i pună viața în pericol, de aceea se recomandă ca vaccinarea să fie făcută respectând anumite reguli.
Pe toată perioada vaccinării, animalul nu are voie să intre în contact cu alte animale sau cu locuri frecventate de acestea. Vă reamintim că un câine sănătos sau vaccinat poate fi purtător pentru bolile virale specifice câinilor și poate să transmită aceste boli unui animal neprotejat. De asemenea, nu permiteți animalului să intre în contact cu hainele dumneavoastră de stradă și mai ales cu încălțămintea folosită afară.
Este recomandat ca animalul să iasă afară (și să intre în contact cu alte animale) abia la două săptămâni de la ultimul vaccin pentru a ne asigura că efectul acestora este instalat și, astfel, animalul este protejat.
Este necesar ca în următoarele zile să țineți sub observație cățelul. Dacă observați că animăluțul dumneavoastră este letargic, nu se joacă, nu se hrănește, nu este interesat de mediul înconjurător, are febră, diaree sau prezintă vomă , se recomandă să luați legătura cu medicul veterinar .