Î: Bischon maltez, de 2 ani. Mănâncă boabe de la Brit Care, vânat și din gama veterinari diet. Se scarpină tare și s-a mai întâmplat să vomite boabele nedigerate. Pot alterna diferite arome de la Brit Care ( miel,somon), sau să-i schimb mâncarea? Mulțumesc.

R: Hipersensibilitatea dată de hrană este foarte întâlnită la câini. Există două cauze principale ale acestei hipersensibilități: alergiile alimentare (răspunsul imun al organismului) și intoleranța la anumite alimente (hipersensibilitate datorată altor cauze decât cea a răspunsului imun). Mecanismul de acțiune în alergiile alimentare este destul de complicat, dar este important de subliniat faptul că proteinele sunt întotdeauna „vinovate”. Proteinele de diferite origini sunt consumate de câine din carne, ouă, legume, cereale etc. Odată dezvoltate, aceste alergii pot să se păstreze pe întreg parcursul vieții câinelui și soluția este eliminarea proteinelor „vinovate” din dieta.

Hrana BRIT CARE SENSITIVE (cu vânat) sau alte variante pe bază de miel/ somon și cartofi, nu sunt diete hipoalergenice, ci reprezintă o hrană normală hipoalergenică, de întreținere menită să prevină apariția anumitor probleme cutanate.

BRIT CARE VETERINARY DIET HYPOALLERGENIC este o dietă veterinară, cu proteină pe bază de somon și mazăre. Diferența dintre o hrană normală și o dietă este că dieta hipoalergenică este o hrană de excludere, cu scop terapeutic, având proteine înalt hidrolizate descompuse în componente mici, cu masă moleculară mică pentru a nu genera un răspuns alergic din partea câinelui. Mai simplu, câinele nu "simte" proteina și astfel nu încep reacțiile cutanate. Din acest motiv, nu se recomandă în perioada de excludere să combinați hrana de dietă cu hrana normală. În această perioadă, câinele nu are voie să mănânce altceva. Dacă este vorba de o alergie alimentară, semnele clinice se diminuează cu hrana de dietă.

Cele mai întâlnite semne ale alergiilor alimentare sunt: vomă, diaree, prurit, grataj, chiar până la căderea părului, și inflamarea zonei respective, înroșirea zonei perianale.
Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care câinele dumneavoastră are nevoie, trebuie realizat un consult dermatologic. Un control dermatologic complet va cuprinde: un consult general, un set complet de analize de sânge, citologie cutanată, raclate cutanate, tricograme, examen otoscopic și citologie otică, cultură bacteriană și antibiogramă, cultură dermatofiți și interpretare fungică a culturii, testare alergică intradermică, testare serologică in vitro (din ser sau sânge), prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de biopsie etc.

Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.
Dacă este vorba despre o alergie de natură alimentară, iar în perioada de excludere folosind o dietă veterinară hipoalergenică ați observat că pruritul s-a mai diminuat, există posibilitatea la recomandarea medicului veterinar să se continue cu dieta hipoalergenică pe o perioadă nedeterminată de timp.

Pe lângă hrană, se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele și blană sănătoasă. Acestea se găsesc sub formă de pastă (în special pentru animalele care nu acceptă comprimatele), sub formă de uleiuri cu gust de pește, sub formă de comprimate( PetPhosPelage, VetoSkin etc. ) sau chiar sub formă de pipete asemănătoare ca aspect și aplicare cu pipetele de deparazitare externă (Dermoscent).

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.