laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Aș vrea să știu dacă se poate face ceva ca pisica mea să nu mai aibă leucemie.:) Am fost la un veterinar și a spus ca a făcut din cauza mâncării, mi-a zis să-i cumpăr niște vitamine, dar nu a dat prea multe roade... Aș putea face ceva? Vă mulţumesc. Gina

 

R: Leucemia felină este produsă de virusul leucemiei feline, un retrovirus, care poate induce depresia sistemului imunitar, anemie şi/sau limfoame. Virusul leucemiei feline este a treia cauză ce produce cancerul la pisică. Aceasta este o afecțiune complexa și încă incomplet înțeleasă. În prezent se fac numeroase cercetări pentru elaborarea unui protocol terapeutic, însă niciunul nu are rezultatele dorite - de a trata și eradica aceast virus în totalitate.  Problema principală sunt pisicile purtătoare ale acestui virus și care nu exprimpă semnele clinice specifice și pot transmite virusul celor neinfectate, extrem de ușor. Virusul leucemiei feline se răspândește, cel mai adesea prin contactul oronazal dintre pisici sau linsul semenilor. De asemenea, se mai transmite prin apa contaminată sau prin intermediul fecalelor contaminate. Virusul se răspândește prin intermediul urinei, salivei, laptelui, lacrimilor, sângelui și fecalelor.

Se găsește într-o concentrație mai mare în salivă decât în sânge. O altă cale de transmitere ar fi prin intermediul placentei, acelor contaminate, instrumente chirurgicale, transfuzii.

Pisicile contaminete, dar ce nu exprimă semnele clinice răspândesc virusul, într-un procent mai mare decât cele bolnave.

      După infectare, testul de depistarea al virusului va fi pozitiv în câteva zile, până la o săptămână. Dacă pisica este sănătoasă și are un răspuns cât mai rapid al sistemului imunitar, la diverșii antigeni, atunci, pisica va putea scăpa singură de virus. Astfel în aproximativ două săptămâni testul pentru depistarea virusului FeLV va fi negativ.

      În cazul purtătorilor latenți, virusul se va cantona la nivelul măduvei spinării, iar acesta poate fi detectat ca fiind negativ, la  testare. Acești indivizi nu răspândesc virusul, deci nu sunt contagioși, și pot să scape de virus fără alte intervenții.

      Alte pisici ce nu au un răspuns pozitiv din partea sistemului imunitar, la infecția cu virus, vor deveni viremice și chiar se pot îmbolnăvi.

      Simpomele acestei boli sunt nespecifice, printre acestea se enumeră scăderea apetitului, vomitarea, pierderea greutății corporale, apatie, anemie. Pe parcursul boli pot fi implicate atât organele interne, precum intestinele, determinând aparița diareei.  Mai pot apărea avorturi la pisicile gestante. Acțiunea virusului asupra sistemului imunitar poate cauza de asemenea cancer al globulelor albe (limfosarcom).

      Printre măsurile cele mai importante ce ajută la limitarea răspândirii acestui virus se enumeră, testarea pisicilor pentru acest virus, în mod special cele ce cresc în grupuri mai mari, eliminarea pisicilor infectate de la reproducție, sterilizarea pisicilor. E recomandată repetarea testelor  la 12 saptamani de la primele.

      De asemena vaccinarea împotriva FeLV este o măsură importantă pentru combaterea răspândirii acestuia. Este o variantă foarte bună pentru pisicile care ies afară, în special cele tinere. 

Vaccinarea nu asigură imunitate în fiecare caz. Dacă aveți mai multe pisici și una din ele a fost diagnosticată pozitiv cu  FeLV, vaccinarea celorlalte nu garantează că ele nu se vor infecta. Vaccinul nu are efect asupra celor infectate. Singura modalitate de a nu transmite boala este izolarea pisicii infectate.

      Tratamentul leucemiei feline se realizează cu ajutorul terapiilor antivirale și a imunomodulatoarelor, ce ajută la îmbunătațirea stării generale a pisicii afectate, însă nu vindecă definitiv.

      Pentru un diagnostic de certitudine, precum un tratament corespunzător vă rog să aveți în vedere o nouă vizită la medicul veterinar, pentru a realiza câteva investigații suplimentare.

Laura Dorca, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.