Î: Bună ziua, de 3 săptămâni am un iepuraș Toy pe terasă, el având maximum 2 luni în momentul achiziționării. I-am pus o tăviță de aluminium cu granule de hârtie absorbantă pentru pipi și a învățat foarte repede ce trebuie să facă.

Eram foarte mândră de el, și de 3 zile a început să facă în pat, pe perne, pe noi când stă la mângaiat. Ce se întâmplă cu el?

Mulțumesc! Irina

R: Marcarea teritoriului este un instinct normal pentru majoritatea iepurașilor domestici sau sălbatici. Acest comoprtament începe odată cu apariția hormonilor sexuali, indiferent că este femelă sau mascul. 

Este bine să diferențiem tendința de marcare a teritoriului de o urinare necontrolată, ce poate apărea datorită unor boli ale tractului urinar (infecții ale tractului urinar, litiază la nivelul vezicii urinare sau la nivel renal, afecțiuni renale).

Pentru a depista aceaste afecțiunii ale tractului urinar trebuie să fim atenți la culoarea urinei. În mod normal urina iepurelui are o variație a intensității culorii, de la galben închis până la galben mai deschis, în funcție de pigmenții din dieta iepurașului. Dacă există cumva vreo afecțiune, urina are o culoare ce tinde către roșu - roșu aprins (datorită prezenței sângelui).

Printre cauzele urinării improprii la iepurași se numără:

  • Tendința de marcare a teritoriului
  • Prea puține litiere - Dacă lasați iepurașul liber prin casă, e bine să vă asigurați că el are un număr suficient de litiere. De asemenea un număr mai mare de iepuri, într-un anumit teritoriu poate face ca aceștia să defece sau să urineze pe dinafara litierei sau într-un alt loc datorită faptului că cele exitente sunt prea murdare.
  • Probleme de comportament - La fel ca și oamenii, dacă iepurașului nu-i convine ceva se "răzbună". Dacă iepurelui nu îi convine, o schimbare a mediului sau a persoanelor sau alte animale de companie sau a poziționării cuștii, a orarului de masă, acestea pot duce la dezvoltarea unui comportament impropriu de urinat. Pentru a preveni această deviere a comportamentului e bine să introduceți treptat schimbările în mediul de viață al iepurașului.
  • Problemele medicale.

Cea mai bună cale pentru a preveni comportamentul impropriu de urinat al iepurelui, este sterilizarea. Organele genitale sunt răspunzătore de producerea hormonilor ce au rol în manifestarea comportamentului de marcare al teritoriului. De asemenea eliminăm agresivitatea, reducem mirosul urinei și putem crește mai mulți iepurași în același spațiu, fără teama că se vor înmulți.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.