Alexandra Niculae

Medic veterinar,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Mă adresez dumneavoastră întrucât doresc un sprijin pentru căţelul nostru – un Golden retriever de 13 ani. De aproximativ un an de zile se ridică din ce în ce mai greu de jos şi are toate manifestările pentru o displazie de şold bilaterală (îşi trage picioarele din spate uneori în timpul mersului, când sare obstacole ţopăie, etc).

Credeţi că ar ajuta un tratament cu suplimente alimentare pe bază de glucozamină? Am văzut în oferta Maxipet câteva produse şi nu ştiu ce să aleg sau care este mai bun. Pe de altă parte, cam de 6 luni auzul i-a scăzut considerabil, aproape că nu mai aude deloc. Ce demersuri aş putea să întreprind în această direcţie pentru a remedia măcar parţial acest neajuns? Mulţumesc. Cătălin.

 

R: Câinii de talie mare ajunşi la vârsta senioratului pot prezenta diferite probleme asociate procesului de îmbătrânire. Îmbătrânirea articulaţiilor manifestată printr-un proces de rigidizare a lor este destul de frecvent întâlnită, diagnosticul de displazie de şold bilatreală poate fi pus de medicul veterinar doar consecutiv unei radiografii şi a unui examen clinic amănunţit. 

Datorită vârstei înaintate şi pierderi flexibilităţii articulaţiilor ar fi bine să vă protejaţi câinele de sărituri şi mişcări bruşte. Foarte importantă de semenea este şi greutatea câinelui dumneavoastră, un câine supraponderal, datorită greutăţii mari, va exercita o presiune mai mare la nivelul articulaţiilor şi oaselor.

 

Administrarea de suplimente alimentare bogate în glucozamină şi condroitin sulfat ajută la troficitatea articulaţiei şi la menţinerea flexibilităţii ei. Administrarea de astfel de suplimente trebuie facută pe perioade de cel puţin câteva luni, iar în cazurile cronice se poate face chiar toată viaţa animalului. În magazinele noastre găsiţi mai multe produse care conţin aceste substanţe:

Cantităţile în care se administrează aceste suplimente diferă în funcţie de concentraţiile substanţelor active şi de recomandările producătorilor. Unele dintre aceste produse conţin şi extracte naturale care au rol antiinflamator (de exemplu Artusano şi Artuflex).

 

De asemenea, pierderea auzului este asociată atât cu procesul de îmbătrânire, cât şi cu diferite afecţiuni ale urechii cum sunt otitele sau o degenerare a nervului optic. Dacă pierderea auzului este provocată de procesul de îmbătrânire, trebuie să stiţi că este un proces ireversibil. Pentru a ajuta câinele şi a-l proteja este bine să îl feriţi de locurile periculoase cu obiecte în mişcare pentru că pierderea auzului însemna şi faptul că nu le poate auzi apropiindu-se (de exemplu maşinile).

 

O vizită la medicul veterinar curant vă poate ajuta să alegeţi suplimentul adecvat căţelului dumneavoastră şi să stabilească dacă pierderea auzului este cauzată de îmbătrânire sau are alte cauze.

 

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.