Î: Bună ziua! Am şi eu doi Agapornisi de aproximativ 3 ani. Unul dintre ei este Agapornis Personata albastru, despre care ştiam că este mascul şi celalalt Agapornis Roseicollis (Avorio albastru-verde), despre care ştiam că este femelă.
De curând au început să aibă un comportament sexual de unde am dedus că sexele lor ar fi invers, sau poate sunt amandouă femele. Cel albastru a depus de curand un ou pe care după două zile l-am găsit spart pe jos în colivie. Nu am apucat să verific dacă oul era fertil şi acelaşi papagal pare că urmeaza să mai facă un ou (stă cu cloaca umflată şi pare să aibă contracţii şi a afişat un comportament defensiv când am băgat mâna în colivie să iau oul spart).
Întrebarea mea este dacă îmi pot da seama din comportamentul lor daca sunt mascul şi femelă. Dacă e aşa, atunci pot ieşi pui sănatoşi având în vedere că sunt subspecii diferite? Şi dacă în continuare îşi sparg ouăle, există soluţii alternative de clocire a acestora? Vă mulţumesc! Irina

R: Împerecherea papagalilor Agapornis este mai greoaie și necesită condiții mai speciale decât la alte tipuri de papagali. În primul rând perechea trebuie să fie viabilă, sănătoasă și să vă asigurați că sunt de sexe diferite. Nu este indicat să împerecheați tipuri(specii) diferite de Agapornis. Produșii rezultați din aceste împerecheri sunt puțin viabili, sunt sterili , pot dezvolta comportamente aberante sau culori nedefinite.

Sezonul lor de împerechere este primăvara, dar dacă le asigurați condiții optime ei se pot reproduce pe tot parcursul anului. Trebuie însă avut grijă ca numărul pontelor și a depunerilor să nu fie mai mare de 2/an. În caz contrar se pot instala carențe puternice ale femelei (mai ales carențe minerale), extenuare, scăderea fecundității, reducerea vieții reproductive a femelei și chiar moartea femelei.

Pentru stimularea reproducției lumina joacă un rol importnat. Papagalii Agapornis au nevoie de un timp de iluminat cuprins între 10-12 ore/zi, de preferat lumină naturală neecranată (nu prin geam). Acest lucru deseori nu este posibil, așa că se poate recurge și la asigurarea unei lumini artificiale care imită lumina soarelui (cu spectru de UVA şi UVB).

Colivia trebuie să aibă dimensiuni cât mai mari pentru a oferi spaţiu suficient papagalilor pentru desfasurarea confortabilă a împerecherii. Papagalii Agapornis pot manifesta comportamente agresive (atât faţă de alte păsări cât și faţă de proprii pui dacă se simt amenintați) şi este indicat să gazduiţi o singură pereche în colivie/voliera în perioada de reproducere. Colivia trebuie accesorizată cu stinghii/beţe din lemn suficient de groase cât să poată susține ambele păsări în momentul pontei.

Băile zilnice sunt recomandate atât pe parcursul perioadei de împerechere cât și pe parcursul perioadei de depunere și clocire a ouălor.

Cuibul este de preferat să fie acoperit și prevăzut cu o ușiță de vizitare pentru a vă permite adcesul facil la interiorul cuibului pentru momentul în care va trebui să vă asigurați că puii sunt întreținuți și hrăniți corespunzător. Păsările își vor organiza singure cuibul, dumneavoastră trebuie să le asigurați materialele necesare (fire de bumbac, mătase de porumb, fire de cocos, iarbă uscată etc)

Hrana trebuie să fie de foarte bună calitate, în cantitate suficientă și diversificată. Pe lăngă mixurile de semințe asigurați-le hrană moale, fructe (măr, pară, struguri, portocală) şi legume (morcov, cartof dulce, brocoli), semințe germinate sau umezite în prealabil, ou fiert tare.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.