Tratarea râiei la păsări
Irina.
R: Râia este o dermatoză parazitară întâlnită în special la peruși și este produsă de acarieni din specia Cnemidocoptes pilae, care se localizează de regulă la baza ciocului, putându-se extinde și pe cap, picioare și regiunea cloacală, determinând o hipercheratoză a pielii.
Cel mai frecvent sunt afectate regiunile fără pene (cioc, pleoape, picioare). Apare în general la păsările imunosupresate.
În fazele incipiente leziunile sunt limitate la narine şi baza ciocului, putându-se extinde și au aspectul unui fagure de miere. Pasărea se scarpină de obiectele din cușcă și se spala mai mult ca de obicei datorită pruritului (senzația de mâncărime) sever.
Diagnosticul diferential se face față de hipertrofia Brown la perușii de sex feminin. Hipertrofia Brown se manifestă prin straturi dure, similare cojii de stridi, fără tuneluri sub forma unui fagure de miere, semn distinctiv al acarienilor Cnemidocoptes Pilae.
Este indicat să curățați zilnic cuștile și să le dezinfectați. Toate păsările care au avut contact direct cu pasărea bolnavă vor fi izolate și tratate preventiv.
Este recomandat să mergeți cu perusul la un cabinet veterinar pentru un consult de specialitate și pentru recomandarea unui tratament adecvat afecțiunii perusului dumneavoastră.
Semnele clinice sunt patognomonice (caracteristice unui boli, pe baza cărora se poate pune diagnosticul) și de cele mai multe ori nu mai sunt necesare examene complementare. Dacă medicul veterinar doreşte confirmarea diagnosticului, se pot racla cruste de pe cioc și se examinează la microscop.