Alexandra Niculae

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o caţeluşă, rasa Husky Siberian cu vârsta de un an cu toate vaccinurile şi deparazitarile la zi, dar nu manancă de aproape o săptămână. Până acum ceva timp îi dădeam mâncare gătită în casă dar a început să nu o mai mănânce după care consuma numai tacamuri de pui sau carne.

 

Acum nu mai mănâncă nici carne. Este activă, jucăuşă dar a slăbit de când nu mai mănâncă. Nu ştiu cu ce să o hrănesc sau dacă ar trebui ceva medicamente?

Aştept un raspuns de la dumneavoastră. Vă mulţumesc. Raluca

 

R: Pentru deparazitarea internă este bine să folosiți produse speciale destinate acestui lucru care se găsesc fie în farmaciile veterinare, fie la cabinetele veterinare.

 

Mai multe informații despre deparazitarea internă găsiți pe site-ul nostru www.maxi-pet.ro secțiunea Întrebați veterinarul în următorul articol: Pastile pentru deparazitarea internă.

Cauzele inapetenței la câini sunt multiple și pentru un diagnostic corect și exact este necesar un consult medical veterinar, care va stabili atat cauzele inapetenței cât și conduita terapeutică în cazul cățelului dumneavostră.

 

Inapetența poate avea mai multe cauze, cum ar fi:

  • stresul datorat schimbărilor din mediul ambiant, plecării unui membru al familiei pentru o perioadă, venirea unui nou membru în familie sau un nou animal de companie. Tot un factor stresor poate fi și faptul că stă într-un țarc și nu face suficientă mișcare, dupa cum se știe cățeii din acestă rasă sunt foarte activi.
  • o boală sistemică generalizată, majoritatea acestor boli determină și inapetență.
  • dificultăți în masticație sau înghițire datorate fie unor leziuni sau inflamații la nivelul gurii sau leziuni  la nivelul faringelui sau esofagului.
  • corpi străini la nivelul tractului digestiv. Acești corpi străini pot să fie diferite obiecte ingerate de către cățel sau oase de pui din alimentație. Nu este recomandat să hraniți cățelul cu oase de pui pentru că acestea se pot fragmenta și provoca perforări la nivelul întregului tub digestiv (cavitate bucală, esofag, intestin subțire sau gros), determinând apariția de traumatisme interne, hemoragii, ce se pot solda chiar cu moartea animalului.
  • schimbarea bruscă a alimentației poate duce de asemenea, la refuzul hranei, este indicat ca atunci când se schimbă hrana trecerea să se facă treptat.

 

Orice fel de oase de pui nu sunt recomandate în hrana câinilor, datorită riscurilor de perforare la diferite nivele ale tractului digestiv. Puteți încerca să hraniți cățelul cu hrană umedă (conservă) care este mai atractivă din punct de vedere al gustului, puteți încerca acest tip de hrană de la mărci premium precum: Belcando, Schesir, Applaws, Almo Nature, GranCarno, LandFleisch, Bewi.

 

O altă variantă de hrană pentru cățelul dumneavoastră în această perioada de inapetență poate fi hrana umedă pentru câini special creată pentru perioadele de recuperare, această hrană este foarte digestibilă și are un conținut caloric crescut astfel încât, va compensa ingestia unei cantități mai scăzute de hrană. Acest tip de hrană se gasește în magazinele Maxi Pet la farmacia veterinară și urmatoarele marci au acest sortiment: Royal Canin, Purina, Advance, Hill’s.

 

În cazul în care un câine nu mănâncă  timp de 3 zile se recomandă fie un tub nazo-esofagian pentru hrănire, fie un aport de substanțe nutritive și electroliți pe alte căi (intra venos, intra peritoneal).

 

Vizita la medicul veterinar va fi o bună ocazie pentru efectuarea de investigații complementare (analize de sânge, radiografie, ecografie sau orice investigație pe care medicul o consideră necesară) care să ajute la stabilirea unui diagnostic corect și la tratarea cu succes a cățelului dumneavoastră.

 

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.