Cât de benefică este sterilizarea la câini?
Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Avem un Ciobănesc de Berna şi am vrea să îl sterilizăm, însă nu ştim dacă aceasta este o soluţie bună. Decizia noastră a pornit de la faptul că e agitat şi refuză mancarea zile la rând în perioada în care caţeluşele din zonă (stăm la bloc şi 90 % din câinii vecinilor sunt femele) intră în călduri, primavara şi toamna. Femele Ciobănesc de Berna sunt rare, aşa că veşnic se va chinui. Mulţumesc. Alina
R: Sterilizarea animalelor este un subiect controversat și care a născut diferite teorii de-a lungul timpului, unele dintre acestea sunt susținute de studii științifice, pe când unele nu.
Cele mai multe contradicţii apar în cazul sterilizării animalelor la vârste foarte fragede, când hormonii sexuali nu îşi pun amprenta în procesul de creştere al animalelor, fiind posibil să afecteze atât dezvoltarea corporală cât și dezvoltarea psihică a animalelor. |
În cazul masculilor deja maturi din punct de vedere sexual, castrarea are destule beneficii:
- se modifică comportamentul scăzând agresivitatea, acest lucru influențează mai ales problemele de relaționare dintre masculi.
- în unele cazuri instinctul de marcare a teritoriului scade sau chiar nu mai apare.
- numai există riscul de scăpa câinele de sub control atunci când acesta vrea să fugă după cățelele în călduri, deci este mai puțin probabil să se rănească în diferite accidente (lovit de mașină, să se rănească încercând să sară un gard etc.)
- se elimină din start probabilitatea apariției de cancer testicular.
- scad foarte mult șansele de apariție a diferitelor afecțiuni ale prostatei.
- scade probabilitatea apariției tumorilor perianale.
- scade stresul din perioadele de împerechere. Câinii trebuie să se reproducă și acest instinct este unul destul de puternic, astfel că în perioadele de împerechere organismul câinelui este destul de stresat de toate semnalele din mediu care îi spun că ar trebui să se împerecheze, însă el nu poate face acest lucru.
Trebuie să țineți cont că unele dintre aceste efecte apar în câteva luni de la momentul intervenției chirurgicale. Durează în jur de 6 luni până când hormonii sexuali nu mai există în organismul animalului și nu mai influențează comportamentul acestuia.
Conform anumitor studii creşte riscul de apariție a osteosarcoamelor, în cazul masculilor castrați foarte tineri riscul acesta este mai mare faţă de cei castrați după vârsta de un an (se pare că hormonii sexuali ar avea un anumit grad de protecție asupra organismului). Riscul este mai crescut în cazul osteosarcoamelor la câinii castrați comparativ cu cei necastrați.
De asemenea, conform unui studiu realizat pe 700000 de câini (Journal of Veterinary Internal Medicine, March/April 1999) s-a observat că la câinii castrați a crescut procentajul apariției de tumori cardiace, mai ales hemangiosarcom.
Supliementar puteți să citiți și următorul articol: Când se face sterilizarea la câini .
Cea mai bună decizie în privința sterilizării o puteți lua împreună cu medicul veterinar curant, acesta cunoaşte cel mai bine istoricul cățelului dumneavoastră și vă poate ajuta să luați decizia cea mai bună atât pentru dumneavoastră cât și pentru câinele dumneavoastră