Infestaţia cu purici
Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Am o familie de bichoni maltezi care au fost infestaţi cu purici şi pe alocuri le-a căzut blăniţa. Le-am făcut deparazitarea internă şi externă dar nu ştiu ce tratament să le aplic pentru creşterea blănii. Este posibil să le mai crească blana din nou? Ce tratament pot sa le aplic în astfel de caz? Mulţumesc, Daniela
Animalele cu dermatită alergică la saliva de purice vor avea puţini pureci pe suprafaţa corporală din cauza activităţii intense de îngrijire. Este dificil să se depisteze purecii pe animal, de aceea, prin periatul sau scuturatul blăniţei animalului pe o coală de hârtie sau pe o bucată de material albă uşor umezite se vor observa fecalele de purice, care în mod normal au culoarea maro-negricioasă, dar în contact cu apa vor evidenţia culoarea roşie, |
deoarece cu toţii ştim că purecii se hrănesc cu sângele gazdei.
De asemenea, animalele infestate cu pureci pot fi infestate şi cu paraziţi interni, purecii fiind vectori ai parazitozelor interne.
Scopul deparazitărilor este de îndepărtare a purecilor adulţi de pe animal, însă în acelaşi timp trebuie distruse şi larvele din mediul în care trăieşte animalul (purecii nu se înmulţesc pe animal, ci în medicul înconjurător). Aşternuturile, pătuţurile animalelor, covoarele etc. trebuie curăţate şi deparazitate. Pentru această acţiune există produse speciale care se pulverizează pe acele suprafeţe.
Înainte de a se pune diagnosticul de dermatită alegică la saliva de purice, medicul veterinar trebuie să elimine posibilitatea manifestării alergiilor alimentare sau de altă natură, posibilitatea existenţei infecţiilor fungice sau bacteriene, foliculitei etc, toate având simptome similare cu aceasta.
Tratamentul constă în reducerea manifestărilor alergice, în primul rând prin prevenirea infestării cu pureci (deparazitarea externă se face lunar). Animalul alergic la saliva de purice va rămâne toată viaţa alergic, iar odată cu înaintarea în vârstă aceasta se poate agrava.
Tratamentul medicamentos variază în funcţie de intensitatea manifestărilor, şi acesta poate consta în aplicarea tratamentelor locale precum unguente, loţiuni, şampoane sau administrare a medicamentelor pe cale generală, antihistaminice, antibiotice, suplimente alimentare cu acizi graşi etc.
Pentru refacerea rapidă a echilibrului dermic, se pot utiliza suplimente nutriţionale cu acizi graşi cum sunt uleiurile de peşte sau comprimate, pudră sau pipete ce se administrează la ceafă ca pipetele de deparazitare externă.