ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o caţeluşă metis, talie medie, în vârstă de 10 ani. De când am adoptat-o, a avut periodic (primavara, toamna) probleme digestive (vomă, diaree). De 5 ani îi dăm hrană uscată "low fat" de la Royal Canin şi Hills (hepatic şi intestinal). În mai, anul acesta, i-am făcut analize de sânge, de unde a reieşit o insuficienţă hepatică.

Ni s-au propus conservele din carne "low fat", tot de la Royal şi Hills. O săptămână a fost ok, apoi câinele a refuzat să le mai mănânce. Momentan, acceptă doar hrană uscată Royal Canin intestinal. Cu ce anume am mai putea-o varia? Vă mulţumesc.
Cristina

R: Odată cu înaintarea în vârstă apar o serie de modificări la nivelul aparatelor pricipale (digestiv, urinar şi genital). Înțeleg că problemele de digestie pe care le are căţeluşa sunt destul de vechi, însă asocierile sezoniere sunt pur întâmplătoare.

Modificările survenite în organism raportate la sezon sunt de natură hormonală. De multe ori avem reacții dermatologice raportate în urma parazitismului extern, a micozelor etc, care într-adevăr survin odată cu venirea sezonului cald.

Revenind la cazul dumneavoastră, avem o cățelușă la o vârstă destul de înaintată, cu un aparat digestiv foarte sensibil şi cu insuficiență hepatică. Insuficiența hepatică reprezintă pierderea sau scăderea uneia sau mai multor funcţii pe care le îndeplineşte ficatul. Problemele hepatice pot cauza vărsături, indigestie, dereglarea metabolismului, reacții alergice la nivelul pielii etc.

În general, în insuficiența hepatică se recomandă o dietă specială săracă în grăsimi, dar bogată în aminoacizi esenţiali, iar proteinele şi carbohidraţii utilizaţi în hrană trebuie să aibă o digestibilitate ridicată. Gustul deosebit care face hrana foarte apetisantă este dat în principal de către grăsimi. Din păcate, întrucât dietele pentru probleme hepatice sunt sărace în aceste grăsimi, nici gustul hranei nu va fi foarte plăcut.

De multe ori, câinele sau pisica vor ajunge să refuze această hrană şi ne punem în postura de a fi nevoiţi să alegem o altă hrană. Întrucât ficatul îndeplineşte mai multe funcţii, din setul de analize efectuat ar trebui să reiasă care din funcţiile ficatului suferă, pentru a ne putea da seama ce dietă poate înlocui hrana pe care o administraţi în acest moment căţeluşei dumneavoastră.

Într-adevăr, ca diete asemănătoare se poate administra Royal Canin Intestinal, Royal Canin Digestive Low Fat, Hill's l/d, Hill's  i/d, Purina Gastro-Enteric sau Advance Gastro-Enteric. Toate aceste diete sunt recomandate în afecţiuni hepatice sau ale tractusului digestiv în ansamblu, însă pentru cea mai bună alegere privind cazul dumneavoastră vă recomandăm să vă adresaţi medicului veterinar curent.

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.