Georgiana Paraschiv IS

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am un bichon de 7 anisori care saliveaza si lacrimeaza excesiv. Problema lacrinatului excesiv a fost ridicata inca de un an,doi dar nu am scapat de ea prin dieta (suspiciune de alergie alimentara) . Care ar putea fi cauza? Va multumesc!


R: 

Secreția lacrimală se drenează prin canalele lacrimale. Lăcrimarea excesivă poartă denumirea de epiforă. Epifora poate fi cauzată de mai mulți factori : iritație la nivelul ocular sau o obstrucție la nivelul canalelor lacrimale, care împiedică drenarea secreției lacrimale.
Pentru a se putea determina cauza acestei epifore, vă recomandăm efectuarea unul control general, ce cuprinde inclusiv și un control oftalmologic. În cazul în care iritația este pe fond bacterian se face o antibiogramă și se efectuează tratamentul local cu antibiotic, sau dacă iritația este produsă de un alt factor se poate interveni și chirurgical pentru corectarea problemei.
Producția excesivă de salivă poate avea mai multe cauze. Unele implică probleme localizate la nivelul gurii și gâtului, altele probleme generalizate, sistemice.
Prezența în exces a salivei poate să apară ca urmare a unei producții excesive a glandelor salivare sau atunci când se produce salivă normal însă apare incapacitatea de a o înghiți.
Producția excesivă de salivă poate să apară în urma
- iritării de către un corp străin cum ar fi oase, lemne, jucării de plastic.
Urmăriți cu atenție și observați dacă este prezent ceva care în mod normal nu se găsește în gura sau regiunii gâtului cățelului cum ar fi așchii, oase, fragmente de plante, țesături etc.
- leziunilor gurii cum ar fi tăieturi, abraziuni, mușcături în interiorul gurii. când acestea sunt prezente se observă o schimbare de culoare la nivelul mucoasei, aceasta devine din roz roșie sau chiar vânătă.
- infecțiilor - trebuie tratate cu seriozitate deoarece pot duce la endocardita bacteriană.
- problemelor dentare
- emoțiilor excesive
- răului de mișcare
- dificultății de înghițire- iritarea sau blocajul gâtului poate să facă înghițirea dificilă și saliva se acumulează în exces
- anumitor medicamente
- reacțiilor alergice
- intoxicațiilor
- bolilor infecțioase
- defectelor gurii
- tumorilor
- problemelor glandelor salivare
- insuficiente hepatice, renale

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.