Lovitură la picior
Î: Am o problema cu unul din perusi....in timp ce zbura prin casa s-a lovi la un piciorus si i s-a invinetit putin. Initial nu a avut nimic dar a doua zi seara l-am gasit jos in cusca cu piciorusul intins spre coada.L am pus intr o cutie ca sa nu se chinuie in cusca. Am fost la veterinar cu el si mi a zis ca are un hematom care ii comprima nervul si mi-a dat ceva sa-i pun in apa 10 zile si sa-i dau piciorusul cu crema.Problema este ca dupa 4 zile nu s-a ameliorat ci s-a inrautatit pentru ca acum si celalalt picior e la fel si le tine pe amandoua drepte intinse spre coada.Mai exista sanse sa se recupereze si ce trebuie sa fac?
R: Lipsa mobilităţii piciorului poate avea drept cauză o fractură ce se va diagnostica radiografic, poate fi un simptom al gutei sau poate fi consecinţa unei lovituri ce se poate remedia cu ajutorul unor antiinflamatorii. Depunerea excesivă de minerale la nivelul articulaţiilor poate fi o cauză a problemei, dar vă recomandăm efectuarea unei radiografii pentru a confirma acest diagnostic.
Guta se caracterizează prin episoade acute de artrită care se manifestă prin articulaţii înroşite, edemaţiate, dureroase şi mai calde decât alte regiuni.
Cauzele apariţiei gutei includ alimentaţia bazată pe carne, traumatismele fizice sau poate apărea post-operator. Animalele obeze, cu niveluri lipidemice anormale, hipertensive, cu afecțiuni renale, cu saturnism, cu anemie hemolitică, cele hrănite cu mâncăruri cu exces de sare sunt predispuse acestei afecţiuni şi determinismul genetic.
Diagnosticul cert al gutei se pune prin teste ale lichidului sinovial sau a depozitelor de cristale din articulaţii. Radiografiile sunt utile în diagnosticarea gutelor, însă dau puţine indicii în ceea ce priveşte gutele acute.
Tratamentul se face prin utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum carprofen sau meloxicam, a glucocorticoizilor precum dexametazona, hidrocortizon şi prednisolon.
În cazul în care se diagnostică o fractură, se recomandă aplicarea unei atele care să imobilizeze membrul o perioadă variabilă de timp, în funcție de gravitatea fracturii.
Compresele locale cu gheaţă timp de 20-30 minute, de mai multe ori pe zi, pot reduce durerile articulare.