Mediul ambiant adecvat perusilor
R: Perușii sunt păsări foarte sensibile la curent și au nevoie de o temperatură ambientală de 18 - 24°C, astfel poziția cuștii în cameră este foarte importantă pentru sănătatea păsărilor. Este foarte important ca pasărea să nu fie expusă curenților de aer (naturali sau produși de de aerul condiționat) și să nu se înregistreze diferențe mari de temperaturi de pe o zi pe alta (mai mult de 10 grade).
De asemenea, au nevoie de câteva ore de zbor liber, în afara coliviei. Atunci când le dați drumul prin cameră aveți grijă ca geamurile și ușile să fie închise. Țineți păsările sub observație atunci când sunt lăsate libere.
Păsările au nevoie de 12 – 14 ore de întuneric pentru un somn liniștit și neîntrerupt. Puteți să mutați pasărea pe timpul nopții într-o cameră întunecată sau să o acoperiți cu un material prin care nu pătrunde lumina, dar prin care să circule aerul.
Ciocul perușilor crește pe tot parcursul vieții, la fel ca și gheruțele lor. Din acest motiv este foarte important ca păsările să aibe acces la un os de sepie și/sau bloc mineral, precum și la jucării din materiale naturale ce pot fi roase (lemn, sfoară, piele). În cazul în care ciocul devine prea mare și împiedică pasărea să se hrănească normal, acesta va trebui să fie pilit sau tăiat de către un medic veterinar.
Asigurați-vă că pasărea primește mâncare de calitate și echilibrată. Mâncarea peletată este cea mai completă variantă de hrană pentru păsări având în compoziție nu doar semințe, ci și fructe, cereale, legume și uleiuri, precum și adaosuri de minerale, alte și ingrediente pentru susținerea florei intestinale.
Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți și fructe și legume proaspete. În general, perușii sunt păsări nepretențioase la mâncare. Aceștia consumă cu plăcere fructe (mere, pere, struguri, kiwi, pepene, portocală, banane), legume (morcov, salată, pătrunjel, sfeclă, ardei gras, castravete, roșii foarte bine coapte, boabe de porumb, mazăre), dar și insecte mici. Este foarte important să vă asigurați că fructele și legumele nu sunt stropite cu insecticide sau să nu fi fost crescute cu îngrășăminte chimice. Înainte de administrarea fructelor și legumelor acestea vor fi spălate foarte bine și uscate. Păsările își aleg hrana nu numai după gust ci și după aspectul și textura acesteia astfel puteți să încercați să i le oferiți întregi, tăiate în bucățele, date prin răzătoare sau pasate.
Suplimentar se pot oferi preparate cu vitamine și minerale pentru corectarea eventualelor deficiențe existente.
Papagalul peruş este sănătos atunci când:
• ochii sunt uscaţi şi larg deschişi
• penele sunt curate şi aranjate
• excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate
• are nările uscate şi curate
• ghearele nu sunt prea lungi
• nu prezintă umflături sau răni vizibile
• este energic şi cu un apetit normal.