ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un Labrador, femelă, în vârstă de 5 luni, căreia i-au apărut nişte pete pe blăniţă. În urma rezultatelor de laborator a fost diagnosticată cu microsporum spp. Nu ştiu cauza apariţiei acestei boli. Noi avem şi o pisicuţă în casă, în vîrstă de aproape un an, care nu prezintă nici un semn că ar avea boala.

Întrebarea este cum trebuie să procedăm ca tratamentul prescris de medic să aibă roade la câine ţinând cont că pisica nu o tratăm în nici un fel. Există vaccin pentru a preveni apariţia bolii şi la pisică. Din ce m-am documentat este posibil ca boala să fie luată chiar de la pisică şi ca aceasta să nu prezinte simtome.

Cum trebuie procedat cu casa şi locul unde stă câinele. Mai poate intra în contact cu alte animale, obişnuim să mergem seară de seară în parcul special amenajat pentru câini. Mulţumesc, Adriana

R:
Microsporum spp fac parte din clasa miceţilor (ciuperci) care se dezvoltă cu uşurinţă pe pielea animalelor şi a omului.

O particularitate a acestor miceţi este aceea de a se localiza la rădăcina firului de păr, ştrangulându-l, astfel firele de păr vor cădea, lăsând în urma lor pielea aproape glabră şi cu păr foarte scurt (efectul de pseudotundere). Microsporia se întâlneşte mai frecvent la pisici, dar nu este exclus ca în cazul dumneavoastră să fie adusă de către câine. Sporii de micosporie sunt foarte rezistenţi în mediul înconjurător şi se transmit cu uşurinţă de la un animal la altul, inclusiv la om.

Studiile au arătat că peste 70% din proprietarii de animale afectate de microsporie se molipsesc de la acestea. O atenţie deosebită se recomandă în special în cazul animalelor care preferă să doarmă în patul stăpânului, pe pernă etc., sporii trecând cu uşurință la om. După ce aţi mângâiat câinele sau aţi efectuat un tratament acestuia, păstraţi igiena strictă a mâinilor, evitând contactul cu părul dumneavoastră.

Din fericire, în cazul microsporiei există un vaccin, care se poate efectua atât la câine cât şi la pisică. Vaccinarea nu rezolvă problema în totalitate, pe lângă acesta se recomandă îmbăieri repetate cu şampon special sau pulverizări. De multe ori, în funcţie de gravitatea cazului se recomandă tunderea animalului şi tratament cu antibiotice, întrucât de cele mai multe ori peste micoze se suprapun infecţii bacteriene.

Micozele apar de regulă în urma deprecierii sistemului imunitar, de aceea se recomandă susţinerea sistemului imunitar. Terapeutica este impusă de către medicul veterinar şi vă recomand respectarea cu stricteţe a indicațiilor acestuia, cât şi multă răbdare, întrucât micozele necesită tratament de lungă durată. Vitaminele destinate regenerării părului sunt şi ele foarte indicate pentru grăbirea procesului de refacere a învelişului pilos.

Pentru protecţia dumneavoastră vă recomandăm igiena strictă a mâinilor şi a aşternutului, iar pentru pisică - încercaţi să o ţineţi izolată cât mai mult de câine. Din păcate produsele fungicide se pretează foarte bine pentru suprafeţe şi mai puţin pentru lenjerie şi îmbrăcăminte. Expunerea la razele ultraviolete este recomandată, atât pentru animalele afectate, cât şi pentru încăperea frecventată de către câine.

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.