Murdărirea urechilor la pisici, problemă de sănătate sau normalitate?
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Vă rog frumos să mă ajutaţi cu o problemă! Am o pisică mascul (rasa europeană) şi are urechile foarte murdare în interior. E normal să fie aşa sau are o problemă de sănătate? Vă mulţumesc. Constantin
R: Pentru a vedea exact dacă este vorba doar de murdărie sau de o problemă patologică trebuie să toaletaţi bine pisica în urechi şi să vedeţi dacă acumulează din nou în urechi mizerie. Pisicile în general se toaletează însă contează foarte mult şi în ce mediu trăiesc. De exemplu o pisică cu acces afară sau care locuieşte afară poate fi mai murdară decât o pisică de interior.
De asemenea, poate fi vroba şi de o boală parazitară care se numeşte râie auriculară care este caracterzată de prezenţa unei secreţii auriculare cu aspect de zaţ de cafea. Râia auriculară este determinată de prezența unor paraziți în urechea animalului. Este o boală foarte contagioasă pentru câini și pisici, însă nu și pentru oameni.
|
Acești paraziți determină apariția pruritului intens, urechile sunt roșii, umflate, cu cruste, iar în conductul auditiv se observă o secreţie maroniu-negricioasă, asemănătoare zațului de cafea, abundentă. Animalul se scarpină intens, scutură din cap, urechile devin dureroase, apare un miros neplăcut.
Dignosticul se pune prin examen parazitologic din secreția auriculară cu identificarea parazitului. Trebuie investigate toate animalele care locuiesc împreună doarece este foarte contagioasă.
Tratamentul constă în administrarea de picături miticide. Tratamentul trebuie administrat și restului de animale cu rol de prevenire. Urechile animalelor trebuiesc toaletate zilnic cu soluții de curăţare, iar după curăţarea riguroasă se administrază picăturile împotriva paraziților. Tratamentul se menține până la dispariția completă a simptomelor și chiar câteva zile după pentru a preveni revenirea bolii. Se mai pot aplica pipete de deparazitare externă, care acționează și împotriva paraziților auriculari. Frecvent se administrează și antibiotice, doarece intervin infecțiile secundare. Aceste decizii le ia medicul veterinar pe baza semnelor clinice.
Prin toaletarea lunară se poate inhiba prezența paraziților, astfel prevenindu-se apatiţia râiei auriculare.