Năpârlirea la papagali
R: Penajul este una din trăsăturile care diferențiază păsările de mamifere. Rolul penajului este acela de a menține temperatura corpului (la pasări aceasta este destul de ridicată), având în același timp rol și în zbor.
Penele sunt acoperite, la majoritatea speciilor, cu un strat subțire de grăsime, care împiedică apa să ude în întregime pasărea.
Căderea penelor la păsări poate avea mai multe cauze: năpârlirea, stresul, deficiențe alimentare, paraziții externi, afecțiuni bacteriene sau micotice etc.
Năpârlirea anormală reprezintă schimbările de penaj care nu se încadrează în perioada caracteristică speciei privind durata și modul de acoperire corporală. Năpârlirea masivă reprezintă încetinirea sau încetarea procesului de creștere a penelor. Păsările afectate arată ca jumulite, penele fiind destrămate sau rupte.
Năpârlirea franțuzească reprezintă creșterea și căderea continuă a penelor, fără să se ajungă la o acoperire totală a corpului. Pleșuvirea reprezintă lipsa totală sau parțială a penelor, fiind localizată la nivelul gâtului, capului si al cloacei. Năpârlirea moale reprezintă caderea permanentă sau parțială de pene, învelișul pilos având un aspect rărit.
Năpârlirea neregulată reprezintă năpârlirea în afara perioadei de năpârlire fiziologică, având ca și cauze schimbarea temperaturii, stresul.
Este foarte probabil ca în cazul papagalului dumneavoastră, năpârlirea să se datoreze stresului provocat de ungerea cu unguent și de "neîntelegerile" cu partenerul de colivie. În acest caz, penele se vor regenera, dar trebuie înlăturat factorul stresant. Pentru a grăbi refacerea penajului puteți să îi administrați în apa de baut Papageno sau Muta-vit.
De asemenea, este indicat să îi administrați hrană verde, ou fiert (albuș) o dată pe săptămână, fructe, carne, alimente bogate în proteine, iar umiditatea în camera unde stau papagalii trebuie să fie crescută.
În tot acest timp este recomandat să îi urmăriți starea generală și eventualele modificări ale pielii în zonele afectate.