Î: Bună ziua, am 2 peruși pereche. Femela de obicei nu mănâncă singură pentru că de cele mai multe ori este hrănită de mascul, însă de câteva zile ea mănâncă într-una, este tot timpul zgribulită și stă doar cu ciocul în pene. Care este cauza? Masculul simte mereu nevoia de a mânca sare, este disperat atunci când prinde solnița. Am evitat să îl las să mănânce sare. Este ok ca un perus să consume sare? Vă mulţumesc. David.

R: Nutriția echilibrată a perușilor este secretul creșterii lor cu rezultate bune. Majoritatea problemelor de sănătate pe care le pot dezvolta perușii se datorează unei alimentații defectuoase. Hrana unui perus trebuie să conțină carbohidrați, proteine (cca. 12-15% aport zilnic), lipide, vitamine și minerale.

În timpul iernii, când perușii consumă mai multă energie, este necesar ca dieta lor sa fie mai bogată în grăsimi și carbohidrați.

În mediul lor natural, perușii se hrănesc cu semințe, părți verzi ale unor plante și mici nevertebrate (acestea sunt sursa de proteină animală).

În captivitate, aceștia sunt hrăniți cu mixuri de semințe speciale pentru peruși, seminţe germinate, iarbă proaspătă, fructe (kiwi, mere, piersici, pere, portocale, nectarine etc.) sau legume (morcov, salată, pătrunjel, spanac, broccoli). Fructele și legumele trebuie să fie bine spălate, tăiate în bucățele mici, proaspete și la temperatura camerei.

Trebuie să evitați următoarele alimente: ciocolata, alimente ce conțin cofeină, mâncarea veche, laptele și cremele, cartoful crud, alcoolul, fructele de avocado, alimente cu conținut ridicat de sare.

Vă recomand să nu lăsați perușul să mănânce sare. Pentru a-i oferi cantitatea de iod necesară organismului puteți să îi puneți minerale și oligoelemente



O altă sursă de iod, calciu și magneziu o reprezintă și nisipul special pentru păsări, pe care puteți să îl presărați peste semințe sau să îl puneți într-un bol separat. În general, păsările înghit nisip, acesta facilitând digerarea alimentelor. Nu folosiți nisip obișnuit pentru că riscați să se îmbolnăvească perușul!

Perusii sunt păsări foarte sensibile. Starea lor de sănătate poate fi uşor influenţată de condiţiile de microclimat, printre acestea numărându-se temperatura ambientală, curenţii de aer, condiţii stresante, prezenţa gazelor nocive sau a fumului de țigară.

Păsările au aproximativ aceleași simptome în cazul multor boli. O pasăre este bolnavă dacă stă zgribulită, nu mai este vioaie, nu mai cântă, nu se mai toaletează, nu mai mănâncă. Aceste manifestări nu trebuie să apără toate simultan. Poate apărea o singură manifestare sau în diverse combinații.

În cazul femelei, vă recomand să îi administrați vitamine pentru păsări în apa de băut. Dacă nu observați nicio ameliorare în starea ei generală după 2-3 zile, vă recomand sa mergeţi cu ea la medicul veterinar să o poată observa îndeaproape, să urmarească şi alte semne de boală şi să vă poată prescrie un tratament adecvat.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.