Pancreatită cronică la pisică
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Pisica mea are 11 ani şi a fost diagnosticată cu pancreatită cronică. Îi dau în fiecare zi un Triferment şi mâncare Royal Canin Gastro Digestiv. De când urmează acest tratament nu a mai avut diaree şi s-a mai îngrăşat puţin. Dacă se poate, aş vrea să ştiu dacă nu există şi altă hrană pentru această afecţiune, puţin mai ieftină, şi dacă nu este afectată pe altă parte luând în fiecare zi Triferment. Vă mulţumesc, Emilia
Pancreatita este inflamarea pancreasului, care cel mai frecvent afectează pancreasul exocrin sau enzimele digetsive. Poate fi acută sau cronică, mai frecventă la pisici fiind cea cronică. |
Din păcate multe cazuri de pancreatită la pisici sunt nediagnosticate din cauza manifestărilor nespecifice, semnelor clinice vagi sau din cauza faptului că nu există un test de diagnsotic specific.
Cauzele pot fi multiple: traumatismele, parazitozele, infecțiile, reacțiile la medicamente, genetică sau fără o cauză anume.
Simptomatologia constă în letargie, lipsa apetitului, deshidratare, hipotermie, voma într-un procentaj mai mic, stailirea diagnosticului poate fi greoaie. O metodă utilizată este ecografia, făcută de un medic expermentat. Se mai poate utiliza biopsia pancreatică, analizele de sânge, urinanaliza, etc.
Tratamentul este complicat. Este nevoie de terapie cu fluide cu monitorizare atentă a elecroliților, suspendarea hranei pentru o perioadă de până la 48 de ore, controlul durerii este de asemenea important, medicație pentru controlul vomei și hiperacidității gastrice.
Când situația este stabilizată, se impune reducerea riscului unei recidive prin adăugarea enzimelor digestive în alimentație.
Din păcate pancreatita este o afecțiune care frecvent recidivează și care poate duce la complicații cum ar fi diabetul, lipidoza hepatică, hemoragii sau probleme de coagulare sau chiar afectarea creierului.
Este necesară administrarea unei diete cu conținut redus de grăsime, ușor digerabilă.
Tratamentul și dieta, cât și perioada de administrare, le stabilește medicul veterinar care a consultat animalul și a pus diagnosticul.