Papagal -micul Alexander este nervos
Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua! Am un papagal ,micul Alexander, de un an si 4 luni. Cand l-am cumparat mi s-a spus in magazin ca are in jur de 6 luni cu aproximatie dar gulerul de la gat incepe sa i se faca din ce in ce mai rosu. Papagalul devine din ce in ce mai nervos si nu stiu ce sa fac. E foarte pofticios si mananca orice.
R: Papagalii,Micul Alexandru, sunt pasari foarte inteligente, sociabile si iubitoare, capabile sa invete in jur de 200-250 de cuvinte, dar care se plictisesc foarte repede. Ei pot deveni agresivi in perioada de imperechere si sa se manifeste destul de galacios.
Intrucat are tendinta sa se plictiseasca foarte repede, dar si pentru ca adora sa roada, Micul Alexandru are nevoie de stinghii si jucarii multiple care sa ii mentina curiozitatea si interesul asupra jucariilor. Se recomanda schimbarea periodica a jucariilor.
Pentru a le imblazi, aceste pasari au nevoie de multa atentie, socializare intensa si manuire frecventa. Odata imblanziti trebuie mentinuta relatia cu acestia, pentru ca pot reveni usor la un comportament salbatic, de aici si aceea stare de nervozitate pe care ati mentionat-o dumneavoastra.
Micul Alexandru atinge varsta maturitati la 3 ani, unde diferentierea se face strict la mascul prin aparitia cercului de culoare neagra in jurul gatului, lucru care nu este prezent nici la femela nici la pui. Daca se doreste aflarea sexului inainte de varsta de 3 ani se poate efectua un test ADN sau o endoscopie pentru stabilirea sexului.
Dincolo de aceste aspecte de sexare, alti factori care ar putea diferentia masculii de femele :
-masculii au un cioc usor mai mare si isi infoaie penele mult mai usor
-femelele au picioarele mai groase.
In ceea ce priveste dieta papagalului, aceasta trebuie sa fie una echilibrata, care sa fie alcatuita din seminte, fructe si legume proaspete sau pelete. Se stie ca Micul Alexandru adora fructele oleagionoase, precum nucile sau alunele de padure, insa acestea trebuiesc oferite ca si gustare sau recompensa. Pe langa pelete si mixuri de seminte, ii puteti administra ca si fructe : mar, para, struguri, kiwi, pepene, portocala, banana, iar ca si legume ; morcov, sfecla, ardei gras, castravete, rosii foarte bine coapte, boabe de porumb, mazare. Inainte de admistrarea fructelor si legumelor acestea trebuiesc spalate foarte bine si taiate in bucatele mici. Pasarile isi aleg hrana nu numai dupa gust cat si dupa aspectul si textura ei.