jowad-new

src="images/stories/veterinarian/jowad-new.jpg" alt="jowad-new"
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Pisica mea în vârstă de 3 anişori are viermişori. Am observat mici viermişori albi pe blăniţa ei din jurul anusului şi în pat unde se aşează. Sunt cam cât un bob de orez când stau, iar când se mişcă se alungesc. În fecale nu ştiu dacă sunt, pentru că stăm la curte şi deşi are în casă letieră, ea îşi face nevoile afară. Aş vrea să ştiu ce sunt, ce trebuie făcut şi dacă sunt periculoşi pentru om, deoarece pisicuţa doarme în pat cu noi.

De asemenea, alături de ea mai am şi un motan. Se pot transmit şi la el viermişorii?

Mulţumesc, Ioana

R: În cazul infestaţiei cu paraziţi intestinali se va recurge la un tratament cu produse de deparazitare internă. Pentru pisici puteţi folosi produse sub formă de comprimate. Se poate folosi şi un produs sub formă de pastă sau unul spot-on. Aceste produse se vor folosi conform prospectului, unele necesitând rapel, altele nu.

Deparazitarea internă este recomandată a se repeta de 3-4 ori pe an, dar cel mai indicat este a se efectua un examen coproparazitologic periodic pentru a stabili dacă animalul este infestat sau nu, respectiv dacă este necesară deparazitarea sau nu. Prin examenul coproparazitologic se va stabili şi ce parazit este prezent în tubul digestiv.

 

Paraziţii intestinali pot contamina alte animale, cât şi oamenii, prin ingestia unor anumite stadii larvare sau a unor ouă, în funcţie de tipul de parazit.

 

Astfel, când veţi deparazita unul dintre animale, este necesară deparazitarea tuturor animalelor cu care intră în contact cel bănuit a fi infestat. De asemenea, probabilitatea ca dumneavoastră să fiţi contaminaţi este destul de scăzută.

 

Pentru detalii privind infestarea cu paraziţi intestinali şi despre deparazitarea la oameni vă rog să vă adresaţi medicului dumneavoastră de familie.

Jowad Timol, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.