Î: Bună ziua,

Am un pestișor Betta în vârstă de 1-2 ani care de o săptămână este aproape inactiv, absent când interacționez cu el și nu mănâncă. Are si o mică umflătură la un ochi, deasupra ochiului, si pare per total mai umflat ca înainte.
Am încercat să îl tratez cu Verde de Malachit și amoxicilină (așa am citi pe internet). Am pus si puțină sare neiodată în apă. Pe la jumătatea săptămânii situația s-a mai ameliorat, dar acum au revenit simptomele.
Mă puteți ajuta cu un sfat? Ce aș putea face pentru el?
Mulțumesc,

R:Buna ziua,

Va multumim pentru intrebarea dumneavoastra,

Simptomele descrise de dumneavoastra, respectiv inflamarea ochiului si apatia denota fie o cauza parazitara fie o calitate necorespunzatoare a apei. Cand ochii sunt umflati, ca si cand ar fi iesiti din orbite, iar conjunctiva este si ea rosie, este vorba in primul rand despre calitatea apei.
Este un pește ce nu necesită un acvariu special amenajat (dacă îl țineți singur). Îl puteți ține într-un bol, preferabil ceva mai mare (măcar de 5-7 litri ), ca să se poată mișca în voie.
Apa pe care i-o puneți în bol trebuie lăsată la decantat câteva zile (2 zile maxim) sau puteți pune apă de la chiuvetă direct , dar trebuie tratată cu soluții speciale precum Aqua Safe de la Tetra sau Biotopol de la JBL.
De asemenea, în bol puteți să îi puneți pietriș de diverse culori și / sau o plantă artificială, sau chiar diverse decorațiuni, dacă aveți destul spațiu.
Hrănirea se face o dată pe zi, preferabil, cu mâncare specială pentru Betta disponibilă de la mai multe firme.
Curățarea se face aproximativ la o săptămână. Intervalul depinde foarte mult și de mărimea bolului și câtă mâncare îi administrați, surplusul depunându-se pe fundul bolului și astfel apa se murdărește mult mai repede.
Pentru a curăța apa se scot ½ din apa din bol și peștișorul într-un alt vas, apoi curațați bine bolul precum și pietrișul și puneți ½ apă decantată sau tratată cu soluțiile speciale, despre care v-am spus mai sus. După aceea puneți peștișorul și apa înapoi, din vasul utilizat.

Alte tratamente pe care le puteti efectua ar fi ajustarea ph-ului, a nivelului de nitrati, precum si deparazitarea acvariului cu tripaflavina.

Gabriel Catalin Cernica

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.