Perioada de înmulțire la nimfe
Î: Buna ziua! Care este perioada de inmultire la nimfe si cat de des clocesc?
R: Nimfele nu au o vreme anume în an în care se înmulțesc și datorită faptului că se pot acomoda foarte ușor la orice mediu le este și foarte ușor să se reproducă în captivitate; de aceea au și fost foarte repede apreciate ca și animale de companie. Special la nimfe este că masculul și femela clocesc ouăle cu schimbul, ceea ce este deosebit la papagali. Nimfele sunt mature și pregătite de reproducere la vârsta de 9 luni dar nu este indicat să le lăsați să clocească până la vârsta de 1 an. Unele nimfe preferă să nu fie nimic în cuib și în acest caz ele curăță cuibul.
Nimfele fac între 5-7, rar 8 ouă pe care le depun la interval de câte 2 zile. Ele vor începe să clocească după al doilea ou iar durata de clocire va fi de 18-21 de zile, însă dacă după 21 de zile nu au nici un rezultat, verificați ouăle și dacă sunt întregi și ei incă le clocesc să nu îi deranjezi. Puii vor sta 5 săptămâni în cuib iar după 3 săptămâni după ce au părăsit cuibul vor mânca singuri și vor deveni independenți.
Puii ajung la penajul și culorile finale dupa aproximativ 9 luni.
Femela nimfă va putea începe să depună ouă chiar și la 2 săptămâni de la prima împerechere. Există câteva semne care ne indică faptul că momentul depunerii ouălor se apropie:
- femela își va petrece din ce în ce mai mult timp în cuib și se va hrăni mult din osul de sepie sau blocul de minerale (nutrienți de care are nevoie pentru formarea cojii oului);
- cu 1-2 zile înainte de depunerea primului ou, fecalele expulzate de femelă vor avea dimensiuni enorme. Acest tip de fecale vor fi excretate pe toată perioada depunerii întrucat femela se va abține și va defeca doar o singură dată la 12 ore;
- cu 12-24 de ore inainte de depunerea oului cloaca femelei va fi vizibil umflată.
În perioada premergatoare depunerii, ca și în perioada incubației este foarte important să oferiți femelei posibilitatea de a se îmbăia, umiditatea este extrem de importantă atât în "prepararea ouălor cât și în procesul de incubație (când ouăle din cuib trebuie să aibă diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importantă, oferiți-i neapărat suplimente de calciu și minerale (os de sepie, blocuri de minerale) și legume proaspete precum: spanac, andive, pătrunjel, frunze de nap, frunze de muștar etc.
Amândoi părinții se vor ocupa de hrănirea puilor și pentru aceasta au nevoie de hrană de calitate și din belșug, precum și de apă proaspătă. Oferiți-le hrană moale, legume și fructe proaspete (morcov, cartof fiert, broccoli, spanac, mazăre, porumb, măr, salcâm, salcie, struguri, roșie foare bine coaptă, ardei gras.), gălbenuș de ou fiert tare, un mix de seminșe de calitate, blocuri de calciu și minerale. Ideal este să nu interveniți prea mult în creșterea puilor, e foarte posibil să nici nu fie nevoie, nimfele sunt de regulă părinți excelenți.
De obicei există câte un pui mai mare, care va capata cea mai parte din atenție și cea mai mare cantitate de mâncare și câte un pui mai firav. Verificați din când în când starea puilor (de preferință zilnic), dacă observați că vreunul arată slab și/sau neîngrijit, scoateți-l din cuib și hrăniți-l din mână. Un pui sănătos trebuie să aibă pielea de culoare roz, gușa plină de mâncare, să fie vioi și capabil să-ți țină capul sus pentru a fi hrănit. Manipulați cu foarte mare atenție puii! Igiena este extrem de importanță! Spălați-vă pe mâini înainte de a atinge puii și manipulați-i cu grijă, sunt foarte fragili! Rețineți faptul că puii nu-și pot regla singuri temperatura corpului și trebuie ținuți la căldura!
Femelele depun ouă de 2 ori pe an.