Î: Bună ziua. Am un peşte sanitar de 2 ani căruia i-a crescut pe vârful botului un fel de crustă albă. E o boală sau e o lovitură/cicatrice? Dacă e boală, i-ar putea îmbolnăvi pe ceilalţi peşti (2 xifo)?

Mulţumesc, Mihai

R: Deseori sanitarii scormonesc pietrişul de pe fundul acvariului, iar din cauza muchiilor ascuţite ale pietricelelor pot apărea traumatisme ce prin vindecare dau naştere unor cicatrici ce deformează suprafaţa afectată şi pot fi diferite ca şi culoare.

Cum ne dăm seama că este vorba de un traumatism? În primul rând urmărim comportamentul peştişorului, urmărim dacă mută pieticele sau dacă se izbeşte violent de decoruri sau alte elemente existente în acvariu. Zona traumatizată este de obicei de culoare albă, uneori sângerândă, dar are în jurul ei un brâu roşiatic, nu are tendinţa de a se extinde şi se remarcă începutul procesului de vindecare. De asemenea, nu apare şi la alţi peştişori sau în alte zone ale corpului peştelui afectat iniţial.

Sunt şi boli atât infecţioase, cât şi parazitare, ce se exprimă clinic prin apariţia de zone albe pe corpul peştilor. Bolile infecţioase se caracterizează clinic prin apatie, anorexie, înot dezordonat, apariţia de ulcere cu marginea albă şi centrul roşu cu tendinţă de difuzare. De obicei, sunt afectaţi mai mulţi peşti. Pentru tratamentul acestor infecţii bacteriene se recomandă antibiotice speciale, adăugarea de sare în apă, înlăturarea factorilor stresanţi (lumină, substanţe chimice rezultate în urma descompunerii hranei). Înainte de administrarea oricărui tratament medicamentos în acvariu, se recomandă schimb de apă aproximativ 20% şi înlăturarea filtrului de cărbune activ.

În cazul bolilor parazitare petele albe, sau punctele albe sunt multiple, apar pe înotătoare şi pe suprafaţa corpului, peştii înoată greoi, pofta de mâncare este mult diminuată. De obicei, morbiditatea şi mortalitatea în acvariu este crescută. Se tratează cu medicamente specifice acestui tip de afecţiune.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.