Medic veterinar, MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


Î: Am o pisica Scottish Fold care a născut pe 7 august 4 puiuți. Ceea ce ma nelinisteste este faptul ca este foarte slabă.Puii sunt bine,sănătoși,sunt alăptați de mama.Va rog sa imi oferiti cateva sfaturi. Multumesc pt timpul acordat.

R: Pierderea în greutate poate fi un simptom al unei afecțiuni sau boli ascunse. Greutate pisicii poate varia în funcție de diverși factori cum ar fi sexul, rasa, vârsta, stilul de viață, alimentația, starea fiziologică.

Pierderea în greutate se poate produce inclusiv în prezența unui apetit normal. Cauzele pierderii în greutate pot fi multiple ( boli metabolice, probleme dentare, aport insuficient de hrană, probleme la nivelul tubului digestiv, anorexia, parazitoze interne, stresul).

Animalul atinge greutatea ideală pentru rasa lui în jurul vârstei de un an și această greutate ar trebui menținută pe parcursul întregii vieți.

Pisicile gestante și cele în lactație au nevoie de un aport mai mare de proteine și calorii, care pot fi luate din hrana de bună calitate pentru puii de pisică.

În perioada lactației, mama va fi singura sursă de hrană a puilor, deci este extrem de important ca pisica să aibă un regim de calitate pe întreaga perioadă a alăptării. Motiv pentru care, pană la înțărcarea puilor, este recomandat să hrăniți mama cu o formulă specială pentru pui. Cu cât aportul de calorii și nutrienți este mai mare, cu atât nivelul de energie va fi mai ridicat.

Lactația se va opri treptat la aproximativ 6-8 săptămâni de la naștere. Din acest moment îi puteți reduce treptat aportul de hrană și puteți să treceți pe hrană de adult.

Dintre sortimentele de hrană superpremium enumerăm câteva tipuri: Acana, Orijen, Canagan, Carnilove, Royal Canin, Hill's, Purina Proplan, Brit Care, Advance.

Pentru stimularea apetitului și întărirea sistemului imunitar puteți să îi oferiți suplimente nutritive cum ar fi:

Viyo Reinforces, un produs sub formă lichidă care conține vitamine și minerale. Această formulă lichidă pentru pisici are un conținut echilibrat de vitamine, minerale, proteine și oligoelemente, special concepute pentru vârsta animalului de companie. Acest produs ajută la îmbunătățirea activității florei intestinale și a digestiei, prin conținutul ridicat de fibre prebiotice. Dacă observați că nu va mânca, vă recomand să îi dați cu ajutorul unei seringi.

Supliment de vitamine pentru pisici Pet Phos Croissance se recomandă pisoilor în creștere, femelelor gestante sau în lactație și pisicilor care prezintă o diminuare a stării de sănătate.

Canvit multi pentru pisici

Deparazitarea internă este foarte importantă pentru animal, deoarece paraziții interni neeliminați, în funcție de specie, prin stadiile lor de dezvoltare pot migra prin organism ajungând să afecteze diverse organe, ducând astfel la apariția diverselor disfuncții, precum și intoxicații. De asemenea, trebuie să ținem cont și de faptul că o parte dintre acești paraziți interni sunt transmiși de către paraziții externi (purici), deci trebuie realizată periodic și deparazitarea externă. Trebuie să conștientizăm importanța acestei deparazitări interne, deoarece acesta ajută la menținerea sănătății animalului nostru de companie, cât și a omului, deoarece o parte dintre acești paraziți pot fi transmiși la om.

Tratamentul constă în administrarea de produse cu acțiune deparazitantă, în funcție de vârsta lor, astfel:
• cățelele și pisicile gestante se vor deparazita cu 2 săptămâni înainte de fătare;
• puii de câine și pisică se deparazitează de la 1 lună, cu repetare la 10-14 zile, folosind produse speciale pentru pui;
• animalele adulte se vor deparazita la o perioadă de 3-4 luni.

Femelele gestante sau cele care alăptează trebuie deparazitate doar sub supraveghere medicală, cu produse care nu pun în pericol sănătatea puilor.

Deparazitarea se face cu produse specifice tipului de parazit întâlnit, dar de cele mai multe ori se folosesc produse cu spectru larg ce acoperă speciile de paraziți întâlnite cel mai des. Paraziții interni se pot întâlni la o mare parte din animalele de companie, chiar dacă acestea sunt ținute doar în interior și sunt uneori greu de depistat. De multe ori se întâmplă ca animalul să fie parazitat intern și să nu prezinte absolut niciun simptom, de aceea este important să se realizeze deparazitarea internă periodic, o dată la 3 luni.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.