looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Pisicuţa mea de un an şi trei luni a fost sterilizată acum 6 luni. După această operaţie, a fost neastâmpărată şi a tot sărit să ajungă la o fereastră. I-a ieşit o umflătură la abdomen, în partea de jos. Am fost cu ea la medicul veterinar, a spus că are hernie şi ne-a recomandat operaţie.

Întrebarea este: ce implică această operație, umflătura se poate mări?

Vă mulţumesc anticipat, Manuela

 

R: Hernia reprezintă exteriorizarea unei porţiuni din intestin printr-o ruptură a peretelui abdominal. Dacă este de mici dimensiuni nu pune viaţa animalului în pericol, însă aceasta se poate mări angrenând o porţiune mai mare de intestin, ceea ce poate afecta sănătatea acestuia.


Complicaţiile ce pot apărea odată cu hernia abdominală sunt volvulus, torsiune, invaginaţie intestinală şi în funcţie de localizarea herniei, se poate întâmpla să hernieze chiar şi vezica urinară.

Hernierea unei porţiuni de intestin poate duce la gangrenă intestinală, ceea ce poate pune în pericol viaţa animalului dacă nu se intervine la timp. În cazul hernierii vezicii urinare, urina rămâne blocată la acest nivel conducând la intoxicarea cu uree a animalului.


Intervenţia chirurgicală pentru acest tip de afecţiune este de complexitate redusă, deci nu trebuie să vă faceţi probleme din acest punct de vedere. Singurul aspect care poate crea probleme este anestezia, însă la animale tinere riscurile sunt extrem de reduse. Acestea ar exista numai în situaţia în care pisicuţa dumneavoastră este supraponderală sau are alte probleme de sănătate. Însă şi în acest caz, medicul va doza cu siguranţă cantitatea de anestezic în concordanţă cu vârsta şi starea animalului astfel încât riscurile să fie cât mai mici.

Loredana Sava, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.