ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am citit că unele specii de plante de apartament sunt toxice pentru pisici şi acum sunt puţin speriat, pentru că pisica muşcă adesea din plante (chiar dacă are iarba pisicii mereu la dispoziţie). Puteți să îmi spuneţi vă rog care sunt plantele periculoase pentru pisici?
Mulţumesc, George

R: Într-adevăr, foarte multe plante de apartament sunt toxice, multe dintre acestea chiar dacă sunt înghiţite în cantităţi mici. Încercaţi întotdeauna să limitaţi accesul pisicilor sau câinilor la plantele periculoase sau chiar să excludeţi aceste plante din încăperile la care au acces animalele de companie. Sunt destul de rare cazurile în care pisica sau câinele acceptă faptul că nu au voie să muşte din plante, de cele mai multe ori însă, pisicile resimt o deosebită plăcere în a devora frunze sau tulpini de plante. Primele simptome ale intoxicației cu alcaloizi proveniți din plante sunt salivaţie abundentă, dilatarea pupilelor, vomă, diaree, mişcări necontrolate, hiperexcitabilitate etc. De multe ori aceste intoxicații grave pot afecta pe termen lung principalele organe, în special rinichii.

În continuare o să vă prezint o listă cu pricipalele plante care sunt foarte toxice pentru pisici: aloe vera, asparagus, dracaena, kalanchoe, leandru, ficus, muşcată, ferigă, crin, azalee, narcise, lalele, filodendron, colocazia, poinsettia, crizantemă, amaryllis, iederă, frunze de cireş, eucalipt, vâsc, ceapă.

Cu siguranţă vă speriaţi citind lista destul de lungă de plante toxice pentru pisici. În continuare am să vă ofer o listă cu câteva plante care nu sunt toxice şi de care nu trebuie să vă fie teamă dacă permiteţi pisicilor accesul la acestea: violetă africană, bambus, begonia, calathea, camelia, iasomie, orhidee, magnolie, agud, pătrunjel, fragi.

Atenție deosebită dacă aţi efectuat tratamente florilor cu pesticide sau insecticide, fertilizanţi, întrucât acestea sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea pisicilor. Nu subestimaţi simptomele timpurii pe care le observaţi după ce pisica a mestecat sau consumat plante şi adresaţi-vă de urgenţă medicului veterinar.

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.