Pot hamsterii să facă rabie?
Î: Bună ziua. Aș dori și eu să știu dacă hamsterii au cum să facă rabie (turbare). Am 3 hamsteri sirieni și am fost mușcată de câteva ori și de fiecare dată am stat cu grijă că poate am pățit ceva... am căutat să le fac vaccin contra bolilor la care sunt ei expuși... dar, când am fost la veterinar mi-a spus că nu există vaccin pentru ei... unul dintre hamsteri, mascul, are între piciorușele din față și gușă umflături... l-am tratat cu argint coloidal, dar tot nu i-au trecut. Am mai folosit argint coloidal și când au avut răni și s-au vindecat repede. Aștept răspuns. Mulțumesc! Isabella
R: Rabia este o encefalomietită virală acută produsă de un Rhabdovirus. Aceasta afectează în principal carnivorele și liliecii, dar poate afecta orice mamifer, ea fiind fatală odată ce apar simptomele clinice. Această boală este prezentă pe toate continentele, doar câteva țări fiind indemne prin instituirea unor măsuri stricte de eradicare și de prevenție.
Transmiterea bolii se face prin inocularea salivei contaminate în țesutul altui animal, prin mușcătură sau prin lingerea unei plăgi. De obicei, saliva este sursa de contaminarea atunci când animalul bolnav prezintă semne clinice, deși se poate ca virusul să fie prezent în salivă și cu câteva zile înainte de apariția simptomelor. Este improbabilă transmiterea bolii prin aerosoli, acest lucru fiind realizat doar experimental în condiții speciale de laborator.
Perioada de incubație a bolii variază mult, de la câteva zile la câțiva ani. De obicei, virusul rămâne la locul inoculării o perioadă lungă de timp, majoritatea câinilor dezvoltând boala la 21-80 de zile, iar la om s-a înregistrat un caz la care perioada de incubație a fost de 6 ani.
Virusul se deplasează pe calea nervilor periferici la măduva spinării, iar de aici la creier. De la creier ajunge la glandele salivare ale animalului.
Simptomele la toate animalele, inclusiv la om, sunt reprezentate de semne nervoase. Semnele cele mai comune, indiferent de specia afectată, sunt modificările comportamentale și instalarea progresivă a paraliziei. Modificările comportamentale includ anorexia, nervozitatea, hiperexcitabilitatea, priapismul, schimbarea tonului vocii sau agresivitatea crescută, iar animalele nocturne devin active pe timpul zilei.
Rozătoarele prezintă rareori risc în ceea ce privește rabia. Totuși au fost înregistrate cazuri și la aceste specii, iar fiecare individ trebuie evaluat separat.
Diagnosticul precis este dificil de stabilit pe baza semnelor clinice. Pentru un diagnostic corect se fac examene speciale din creierul animalului suspectat.
Prevenția se face prin vaccinarea anuală a animalelor.
Riscul ca hamsterii dumneavoastră să fie turbați este foarte mic, însă nu poate garanta nimeni acest lucru. Puteți să vă vaccinați antirabic, preventiv, la spitalele umane pentru a evita orice risc. Acest vaccin nu prezintă riscuri majore și este sigur și la femeile însărcinate.
Umflăturile despre care ne vorbiți pot fi, fie consecința unor mușcături mai vechi, fie limfonoduri imflamați. Pentru a stabili exact diagnosticul și tratamentul corespunzător este necesar ca animalul să fie consultat de un medic veterinar.