Program alimentar pentru pisici
Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Am un motan rasa Angora în vârstă de 4 ani, este can grăsun, are 8,30kg. A fost castrat la vârsta de 1 an şi de vreo 1 an şi jumătate are nişte manifestari cam ciudate atunci când îi este foame dimineaţa. Să vă explic în ce constau: deşi are hrană uscată la dispoziţie, dimineaţa pe la 5:30-6:00, ne înhaţă de mâini sau picioare, depinde ce prinde descoperit de sub plapumă, pentru a-i da hrană umedă. Fac precizarea că are următorul program de hrană: dimineaţa primeşte un plic cu mâncare, până după-amiază nimic, atunci îi punem hrană uscată, iar seara un nou plic, pe care îl termină de obicei până ne culcăm şi îi punem hrană uscată la dispoziţie. Cu toate astea, ne trezeşte dimineaţa şi este deranjant, atâta timp cât noi trebuie să ne trezim în jur de ora 7. Daţi-ne un sfat despre cum să procedăm pentru a nu ne mai trezi dimineaţa. Mulţumesc, Nadina.
R: Principalul tip de hrană trebuie reprezentat de hrana crochetată (uscată), deoarece este mult mai echilibrată din punct de vedere al nutrienţilor, conţine mai multe fibre uşurând digestia şi prin acţiunea mecanică din timpul masticaţiei previne apariţia tartrului la nivel dentar. |
De asemenea, în funcţie de calitatea alimentului, are componente ce previn apariţia cristalelor ce pot apărea la nivelul tractusului urinar inferior.
La greutatea pe care o are motămelul dumneavoastră ar trebui să urmeze un regim alimentar strict destinat pisicuţelor supraponderale, ca mod de prezentare toate acestea se găsesc sub formă de hrană uscată, conserve şi/sau plicuri şi neapărat în cantitatea inscripţionată pe fiecare ambalaj. Pisicuţa pe toată perioada dietei, însemnând până ajunge la o greutate optimă, va consuma doar astfel de hrană, fără recompense, bonusuri sau alt tip de aliment.
Ar fi ideal să încercaţi să îi faceţi şi un program alimentar stabil constituit din 2 (cel mai indicat), maxim 3 mese zilnic. Nu îi mai lăsaţi hrană la discreţie pe timpul nopţii. Nu mai lăsaţi nici un tip de hrană la discreţie. Dimineaţa îi puneţi crochete şi îi lăsaţi un răgaz de 30 minute să o consume, după care îndepărtaţi castronelul. Dacă îi daţi hrană umedă, nu îi mai lăsaţi în castronel şi hrană uscată.
Pentru a evita ca animalul să vă trezească dimineaţa încercaţi să îi limitaţi accesul în camera dumneavoastră. Nu îi mai permiteţi să intre în cameră mai ales pe parcursul nopţii şi al dimineţii. Chiar dacă va mieuna la uşă, lasaţi-l în camera alăturată. Cu timpul se va obişnui şi cu noul teritoriu, dar şi cu noul regim alimentar.